Fällor ska stoppa granbarkborren

Skogsstyrelsen sätter just nu ut en mängd fällor för granbarkborren på flera skyddade områden i Skåne.
Ett av dessa är en skog strax norr om Verum, där Lars Strand och Michael Lundin placerar ut 50 fällor.
hässleholm • Publicerad 8 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan den torra sommaren 2018 har populationen av granbarkborre ökat drastiskt med en stor påverkan på granskogen.

Skogsstyrelsen arbetar nu med att begränsa angreppen av granbarkborren. Detta för att bland annat begränsa angrepp i biotopskyddsområden och mark som har ett naturvårdsavtal.

– Här i Norreskog utanför Verum finns ett naturskyddsområde som vi vill skydda, förklarar Lars Strand, skogskonsulent, som tillsammans med kollegan Michael Lundin nu håller på att sätta upp 50 feromonfällor intill ett bestånd av gran.

Fällorna placeras på några år gamla hyggen, inom några hundra meter från det skyddade området, minst 20 meter från närmaste större gran.

– Fällorna ska förebygga skador av granbarkborren, men också minska mängden och spridningen av granbarkborren, inflikar Lars innan han beger sig ut på kalhygget för att placera ut fler fällor.

Svärmar i mitten av april

Uppsättningen av dessa fällor görs innan svärmningen i mitten av april. Tömningen av fällorna ska göras minst fyra gånger under säsongen och tas bort först i slutet av september när inga fler svärmningar sker.

– Men det är de närmaste två veckorna som är kritiska, säger Lars och uppmanar skogsägare att ge sig ut i skogen och se om de upptäcker några angrepp.

Den enskilde skogsägaren kan köpa egna fällor att sätta ut.

Till de skålformade fällorna lockas granbarkborren med hjälp av feromon och i botten av fällorna finns salt som gör att skadeinsekterna snabbt torkar.

Lars och Michael hoppas nu att fällorna man sätter upp ska förhindra angrepp. Skogsstyrelsen ska sätta upp fällor på ytterligare två platser i södra Sverige.

Förra året förstördes sju miljoner kubikmeter skog av skadeinsekter i södra och mellersta Sverige inklusive norra delarna av Skåne.

Mer information om riskområden, hur man känner igen granbarkborrens spår och hur man kan skydda sin skog, finns på www-skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen sätter ut fällor för barkborren. Lars Strand och Michael Lundin
Skogsstyrelsen sätter ut fällor för barkborren. Lars Strand och Michael LundinFoto: Hans Bryngelson
Skogsstyrelsen sätter ut fällor för barkborren. Lars Strand och Michael Lundin
Skogsstyrelsen sätter ut fällor för barkborren. Lars Strand och Michael LundinFoto: Hans Bryngelson
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.