Fängelse för mordbrand på vårdhem

Vittsjö En man i 35-årsåldern har dömts till två års fängelse för mordbrand efter att han tänt eld på sitt rum på ett vårdboende i Vittsjö på julafton.
Hässleholm • Publicerad 18 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen var frivilligt intagen på vårdboendet, men hade tidigare samma dag undersökts av läkare då han hotat med att ta sitt liv. Eftersom det inte ansågs finnas tillräckliga skäl för tvångsvård beslutades att han skulle ha tillsyn en gång i halvtimmen.

I samband med att en i personalen delade ut medicin vid 19-tiden på kvällen kände han röklukt och öppnade dörren till mannens rum. Då vällde röken mot honom.

Från en hög med täcke, kartonger och stomipåsar brann en halvmeter hög låga, mannen låg apatisk på sin säng, bara ett par decimeter ifrån den, och vägrade lämna rummet.

Skötaren lyckades få stopp på elden, dels genom att kasta ut det brinnande täcket genom fönstret, dels genom att kväva branden i stomipåsarna genom att trycka ett upp- och nervänt bord som stod vid sänggaveln innan han hämtade en brandsläckare.

Den dömde förklarade under rättegången att han bestämt sig för att ta sitt liv genom att blanda mediciner.

Han har också en vag minnesbild av att ha använt en braständare för att tända eld på några ostbollar, men han påstod också att han genast försökt släcka elden, som han minns var mest lite rök och ingen öppen låga, genom att kväva den med sitt täcke och att han larmade personalen genom den larmklocka han bar.

Han sade också att han inte hade för avsikt att skada någon och att han inte förstod konsekvenserna av det han gjorde eftersom han var påverkad av de tabletter han tagit.

Tingsrätten konstaterar dock i sin bedömning att hans uppgift om att han larmat inte är trovärdig då elden upptäcktes tack vare att skötaren kände röklukten. Den fäster heller ingen tilltro till hans uppgifter om eldens storlek och omfattning.

Eftersom röken kunnat sprida sig ut ur mannens rum utsatte han också övriga boende på vårdhemmet för fara – vid det här tillfället befann sig 37 klienter, varav tolv på samma avdelning som han själv, här.

Mannen döms därför för mordbrand, till två års fängelse. Han ska även stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.