Fascinerade barn omfamnar ormar

Hässleholm Trots en vanlig rädsla för ormar och reptiler, finns det många unga djurälskare som tycker dessa djur är spännande. Detta märktes när herpetologen Rickard Ljunggren välkomnade alla barn att kolla och klappa på hans ovanliga husdjur.
Hässleholm • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Damai Noviko, 3 år, får bära en kungssnok från USA som enligt Rickard Ljunggren är en ofarlig klapporm. Foto: Sharon Wong
Damai Noviko, 3 år, får bära en kungssnok från USA som enligt Rickard Ljunggren är en ofarlig klapporm. Foto: Sharon Wong

Flera omgångar av djurintresserade barn lockas till Kulturhuset under ett av sommarens aktiviteter för barn och unga mellan 6-15 år. Herpetologen Rickard Ljunggren har nämligen tagit med sig några av sina unika husdjur. Det är olika sorters ormar, en leopardsköldpadda, en spindel och en vandrande pinne från Papua Guinea.

Rickard Ljunggren är ordförande för Skånes Herpetologiska Förening och har bland annat 30 ormar, 2 sköldpaddor och ett par spindlar i sin villa på Stattena i Hässleholm.

– Det finns många skrönor om ormar som inte stämmer, säger Rickard Ljunggren och börjar med att dela med sig av allmänna kunskaper om ormar.

Exempel på en felaktig skröna är att det ska gå att se om en orm är farlig.

– Det stämmer inte, alla ormar ser olika ut och kan finnas i olika färger.

Rickard Ljunggren uppmanar barnen att stanna några meter ifrån om de ser en orm och inte är helt säker på att den är ofarlig, speciellt om de ser ormar utomlands. Detta gäller även ormar som ser döda ut eftersom rädda snokar brukar spela döda för att lura bort sina fiender.

Efter ett tag får barnen komma fram en efter en och klappa eller bära en orm själva. Rickard Ljunggren har valt en ofarlig snok till detta. Han instruerar att man ska vara lugn och inte skrämma den eftersom det är rädda ormar som bits. Själv har han blivit biten av ogiftiga ormar flera gånger men om han ska handskas med giftiga tar han de med en ormkrok.

– Detta är inte samma som att klappa en hund, konstaterar Mohammed Assad och fascineras av att ha det krälande djuret i sin famn. Han är en av många barn med stort djurintresse som har kommit hit för att få se dessa spännande djur.

Syskonen Darren och Damai Noviko, 6 och 3 år, ville komma för att få chansen att hålla en orm.

– Jag vill ha ett husdjur snart, helst en orm, säger Darren Noviko och berättar att han inte är rädd för ormar.

Rickard Ljunggren är alltså inte ensam med sitt intresse för ormar. I sommar har han hållt en liknande tillställning i Tyringe och tidigare även för vuxna.

– Det brukar nog komma runt 40-50 personer.

Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.