Flickor från Farstorp hade full fart

Hässleholm • Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I Farstorps socken bor det inte mer än 700 invånare. Att två barn då föds samma dag är anmärkningsvärt, om än inte unikt. För paret Lindberg från Olastorp och paret Lind från Boa var måndagens barnafödslar dock någonting utöver det vanliga. Julia Lindberg föddes hemma på hallgolvet, medan Vera Lind föddes i föräldrarnas personbil.

För Daniel och Johanna Lindberg startade dramatiken redan under natten mot måndagen. Värkarna för Johanna drog då igång och kom allt tätare på morgonen. Paret begav sig därför till Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) med värkar inom fem-sex minuters mellanrum. Bedömningen var dock att värkarna inte var etablerade. Paret stannade kvar i Kristianstad i ytterligare några timmar, och rekommenderades att gå ut på en promenad, men även om värkarna började komma ännu tätare skickades de hem till Olastorp igen.

Vid 13:40 var paret åter hemma och Daniels mamma körde då iväg med de två äldre barnen, Wille och Felicia. Bara en halvtimme senare tilltog smärtan för Johanna. Daniel ringde in till förlossningen och det dröjde inte lång tid förrän de fick rådet att åka in till sjukhuset igen.

Med SOS i telefonen och Johanna på golvet skedde födseln – vid första krystvärken tittade Julia ut med huvudet och paret fick guidning över hur de skulle gå tillväga.

Ambulansen anledde en kvart därpå från Osby, då det inte fanns någon tillgänglig bil från Hässleholm. Den hade nämligen fått fara till Bjärnum för att hämta paret Lind – på bensinmacken.

Trots en dusch försvann dock inte smärtan och Jenny insåg till slut att födseln var på gång – och farmor Lind fick åka och hämta Elliot medan Linus och Jenny 13:45 satte sig i bilen för att köra till Kristianstad. De hann dock bara halvvägs till Bjärnum innan Linus fick ringa efter en ambulans.

Ambulanspersonalen kom snabbt för att hjälpa paret och med nästa krystvärk kom Vera ut. Efter en omtumlande födsel for Jenny och Vera med ambulansen medan Linus fick köra efter i bilen som nyligen fått agera skådeplats för en barnafödsel.

Väl inne på sjukhuset fick paret Lind höra att en ambulans fått köra ut och hämta ytterligare ett par. Efter en titt på Facebook fann Linus ut att det var barndomskompisen Daniel, boende bara fyra och en halv kilometer iväg, som fått agera barnmorska och åka in med ambulans.

bild 1/7
Daniel och Johanna Lindberg med dottern Julia samt Jenny och Linus Lind med dottern Vera. 					          Foto: Robert Rosén
Julia Lindberg från Olastorp. 					Foto: Robert Rosén
Flickorna föddes den 24 juni 2019. 					Foto: Robert Rosén
Vera Lind från Boa. 						Foto: Robert Rosén
Linus Lind, Jenny Lind, Elliot Lind och Vera Lind i Olastorp den 28 juni 2019.
Daniel Lindberg, Johanna Lindberg, Wille Lindberg, Felicia Lindberg och Julia Lindberg i Olastorp den 28 juni 2019.
Hela familjerna står samlade. 					Foto: Robert Rosén
Daniel och Johanna Lindberg med dottern Julia samt Jenny och Linus Lind med dottern Vera. 					          Foto: Robert Rosén
Julia Lindberg från Olastorp. 					Foto: Robert Rosén
Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.