Fortsatt få fall av covid-19 i Skåne

Skåne är hittills mindre drabbat av smittspridning än många andra delar av landet.
– Vi får vara beredda på att det kan sticka iväg. Situationen kan snabbt förändras, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.
Skåne • Publicerad 16 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Regiondirektör Alf Jönsson informerade om covid-19-läget i Skåne under en presskonferens med smittskyddsläkare Eva Melander och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i Skånehuset i Kristianstad. Smittspridningen fortsätter att hålla sig på en stabil nivå i Skåne.
Regiondirektör Alf Jönsson informerade om covid-19-läget i Skåne under en presskonferens med smittskyddsläkare Eva Melander och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i Skånehuset i Kristianstad. Smittspridningen fortsätter att hålla sig på en stabil nivå i Skåne.Foto: Stefan Olofson

Vid en presskonferens i Skånehuset i Kristianstad på torsdagen gav hon tillsammans med regiondirektör Alf Jönsson och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom beskedet att smittan nu är spridd i hela Skåne och att antalet konstaterade fall nu är uppe i 499.

– Totalt antal provtagna personer uppgår till drygt 5 800 personer. Vi får vara beredda på att det puttrar på, eller att det blir så att det svänger och att det blir flera fall, säger Eva Melander.

Äldreboende

Smittan är spridd på ett tiotal boenden i länet, vilket är en oroande faktor.

– Sedan en tid tillbaka har vi testat vårdtagare på boendena för covid-19, men endast de som uppvisar symptom. Vår provtagningsstrategi bygger på att provta de som har symptom, men vi har inte resurser för att provta alla varje dag, förklarar Eva Melander.

Regiondirektör Alf Jönsson konstaterar att skåningarna verkar ha hörsammat uppmaningen att inte resa, hålla avstånd och tvätta händerna.

– Region Skåne har stabilt låga siffror, men det finns ännu ingen klar uppfattning om nya smittfall efter den gångna påskhelgen. Vi kan inte veta hur smittspridningen utvecklar sig och säga att vi får en liknande situation som finns i Stockholm. Det är oerhört viktigt att vi inte får en ökad smittspridning på äldreboendena, säger Alf Jönsson.

Det ar varit och är stort fokus på skyddsutrustning i hälso- och sjukvården. Eva Melander betonar vikten av att även ha patientens bästa för ögonen.

– Vård- och omsorgspersonal ska inte arbeta om de har symptom på sjukdom och att man använder munskydd och visir samt att besöksförbudet på boenden och vårdinrättningar beaktas.

Alf Jönsson understryker att alla i samhället har ett eget ansvar för att undvika att smittan sprids.

Sjukhusen

Covid-19 har ökat pressen på sjukvården, men läget är långt ifrån akut.

– Vi har inte många fall som intensivvårdas på våra sjukhus och det finns gott om vårdplatser i vården. Region Skåne samarbetar nationellt om intensivvårdsplatser, som gör att vi kan omfördela resurser vid behov, men där är vi inte nu, kommenterar Pia Lundbom.

Planerade operationer är inställda i den skånska sjukvården.

– Den medicinskt prioriterade vården är igång. Vår planering är långsiktig. Jag uppmanar alla att söka vård med symptom på att man inte mår bra. Vi har separata flöden, säger Pia Lundbom.

Material

För Region Skåne ser läget allt bättre ut när det gäller materialförsörjning och regionens beredskapslager fylls kontinuerligt på.

– Det är ett resultat av ett idogt arbete från vår inköpsorganisation och ett bra samarbete med den skånska näringslivet, berättar Alf Jönsson och fortsätter:

– Det finns ett stort intresse från skånska företag att leverera skyddsprodukter till oss och många har snabbt ställt om sin produktion. Trioplast i Landskrona är ett exempel, som tillverkar plastskyddsrockar i stor mängd.

Bostadsbolag hjälper till att informera minoritetsgrupper om hur man skyddar sig mot smitta.

– MKB i Malmö hjälper oss att sprida budskapet till 60 000 boende. Ett stort tack till MKB, säger Alf Jönsson.

Skånetrafiken

Antalet resor med Skånetrafiken har halverats och bolaget förlorar fem miljoner kronor i intäkter om dagen. Man håller koll på hur många reser och sätter in längre tåg vid behov för att resenärer inte ska trängas.

För att rusta för covid-19- situationen intensivutbildar regionen vikarier inom lokalvård. Drygt 80 personer har genomgått en skräddarsydd utbildning, som bland annat tar upp basala hygienrutiner.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.