Framtidstro på Backebo

Hässleholm Hon och maken Jan-Olof med vårdbolaget Vårdicus i Växjö tog över Backebo med 26 vårdplatser för några månader sedan.
Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Birthe Björkenstock är ny verksamhetschef på privata vårdhemmet Backebo i Hörja. Foto: Berit Önell
Birthe Björkenstock är ny verksamhetschef på privata vårdhemmet Backebo i Hörja. Foto: Berit Önell

Hon och maken Jan-Olof med vårdbolaget Vårdicus i Växjö tog över Backebo med 26 vårdplatser för några månader sedan.De har i 17 år drivit bolaget som idag också äger Solviken HVB i Målilla i Kalmar län och har planer på att under 2012 starta ytterligare verksamhet i Hässleholms kommun. Detta är dock lite hemligt än så länge. Men det ska vara små enheter.– Vi tror att det blir bättre närhet och omhändertagande på ett litet boende, förklarar hon.Även med bara 26 vårdplatser anser hon att boendet ska delas in i mindre enheter för att miljön ska bli så hemlik som möjligt. Birthe arbetar inte direkt i vården, men är inne ibland för att, som hon säger, lära. Hon är utbildad arbetsterapeut.Äldrevård har hon inte jobbat direkt med tidigare, däremot psykiatri, kombinerat med missbruk.Men vi har ändå viss erfarenhet av äldrevård genom att även våra psykiatripatienter åldras och då bor kvar, berättar hon. Nu vill hon använda dessa erfarenheter tillsammans med den kompetens som personalen på Backebo har och utveckla verksamheten. Det handlar bland annat om att specialisera sig på att ta hand om dementa äldre med inslag av psykiatrisk problematik.Även om kommunerna har mer ont om pengar i dag måste de köpa platser till personer med unika behov, säger hon.Hon vill annars inte kommentera debatten om privata kontra kommunala äldreboenden.Backebo ska bygga upp en egen behandlingsmetod, kopplad till aktuell forskning.Den 31 augusti inbjuder hon personalen till en kickoff då framtidsplanerna ska presenteras närmare. Innan dess vill hon inte avslöja för många detaljer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.