Galenskap grunden för hans nya bok

Hässleholm Skrivarglädjen är Mathias Johanssons drivkraft och nu släpper han sin andra bok. Galenskap och kampen mellan veteraner och nykomlingar är grunden till novellsamlingen Läraren på taket som Mathias Johansson hoppas ska roa läsarna.
Hässleholm • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Mathias Johanssons andra bok, Läraren på taket, finns nu ute på marknaden.

Hans första bok, Orkaneko, handlar om hur en anhörig till en deprimerad människa kan må men till skillnad från den vill Mathias nu roa och underhålla sina läsare genom att släppa en skönlitterär och rolig bok.

– Den förra boken var viktig, den här är bara underhållande, säger Mathias.

Idén till Läraren på taket föddes ur en blandning av erfarenheter. Som SFI-lärare i Hässleholm, författare och medmänniska har han mött många olika människor och han förklarar att karaktärerna i boken ofta bygger på verkligheten.

– Karaktärerna har jag byggt upp från människor som jag har mött men jag tror också att många av dem har drag från mig, säger Mathias.

Novellsamlingen innehåller fem noveller vilka alla utspelar sig i det lilla, fiktiva samhället Helsendore.

Mathias säger att Helsendore skulle kunna jämföras med vilket litet samhälle som helst vilket gör att många säkert kan känna igen sig i novellerna.

Här utspelar sig galenskap och det som kanske annars ligger och pyr får komma upp till ytan.

Kampen mellan veteraner och nykomlingar driver berättelserna framåt och Mathias hoppas att folk skrattar när de läser boken.

– Syftet är att berättelserna ska vara roliga och få läsarna att skratta. Det är inte meningen att höja pekpinnen eller att irritera någon, förklarar Mathias.

Nu när boken ligger framför Mathias på bordet berättar han om sin nervositet över att folk ska läsa den.

– Det var mycket lättare med förra boken som var mer viktig och handlade om mina egna erfarenheter, då var jag inte nervös.

– Men kritiken är helt annorlunda när man skriver skönlitterärt, säger Mathias.

Mathias mål nu är att sprida sin bok till sina läsare och förhoppningsvis få möjlighet att släppa fler böcker i framtiden.

Han avslöjar att skrivandet av nästa bok redan är igång och ett genrebyte planeras även då.

– Jag gillar att skriva kort, men det blir inte skönlitterärt nästa gång, säger Mathias.

bild 1/2
Mathias Johansson i Hässleholm släppte boken Läraren på taket i lördags. Foto: Sofia Åström
Mathias lägger mycket tid på att både läsa och skriva. Han har till och med funderat på att köpa en egen bokhandel. Foto: Sofia Åström
Mathias Johansson i Hässleholm släppte boken Läraren på taket i lördags. Foto: Sofia Åström
Mathias lägger mycket tid på att både läsa och skriva. Han har till och med funderat på att köpa en egen bokhandel. Foto: Sofia Åström
elinil
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.