Gåva som ger glädje på fler sätt än ett

Sösdala Mindre än ett dygn efter att David Satime Wallin postade ett upprop på Facebook har Sösdalaborna samlat in över 8 000 kronor till blommor åt de äldre på Björkhaga.– Helt fantastiskt, man blir väldigt rörd, säger Björkhagas enhetschef Ann-Christine Johansson.
Hässleholm • Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

”Galen (kanske utskrattad) idé: kan vi inte alla lägga några kronor var (25-50 typ) och skicka till vår fina blomsterhandel i byn så dom kan leverera en blomma var till alla på äldreboendet? Så dom vet att det finns folk i byn som tänker på dom i dessa tider”.

Dessa rader av David Satime Wallin, postade i Facebookgruppen Sösdala – vad händer i byn på onsdagskvällen, satte en boll i rullning. För Sösdalaborna tyckte inte alls att idén var galen.

Tvärtom. Så istället för 10-15 personer som skänkte en femtiolapp var, som han hade trott, började pengarna ramla in.

På torsdagseftermiddagen hade ett 80-tal personer swishat in en bit över 8 000 kronor så under fredagen kommer alla 44 äldre som bor på Björkhaga få var sin bukett blommor.

Dessutom levereras en lite större bukett till varje avdelning.

Idén till insamlingen fick David Satime Wallin när han funderade på ett sätt att stötta de äldre som på grund av coronasmittan tvingas hålla sig isolerade.

– Egentligen vill man besöka dem och ge dem en kram och det är det sista man ska göra nu. Men alla blir väl glada av en blomma. Att då samtidigt kunna stötta ett lokalt företag tänkte jag kunde vara en bra grej, förklarar han.

För gåvan skänker inte bara glädje åt de äldre. Även Sösdala Blomsterhandels ägare Anna Johansson är tacksam.

– Det är väldigt osäkert just nu och vi småföretagare drabbas hårt. Så det här är en skänk från ovan, säger hon.

David Satime Wallin tror att den goda uppslutningen beror på att folk vill hjälpa, och det här är ett lätt sätt att samtidigt stötta två parter.

– Både Anna som kanske slipper ha en dålig månad och de äldre blir lite glada. Sen är det nog också många i byn som har äldre släktingar som bor på Björkhaga, gissar han.

Hans idé har också spridit sig – på Facebooksidan berättar en kvinna att hon inspirerats till en liknande insamling där hon bor på Gotland.

– Det är jätteroligt att se. Det är bara att hoppas att ännu fler hakar på, säger David Satime Wallin.

Anna Johansson är också överväldigad av att så många valt att bidra till insamlingen.

– Det är helt otroligt. Men folk behöver kanske något positivt i den här domedagsstämningen. Jag tror många tyckt det varit skönt att se något annat i facebookflödet än bara elände, säger hon.

På Björkhaga är enhetschefen Ann-Christine Johansson rörd både av initiativet och Sösdalabornas generositet.

– Det är en väldigt fin gest. Man känner att det finns en gemenskap i samhället, att man tänker på varandra, säger hon.

Vad tror du det betyder för de boende, att de får var sin bukett blommor?

– En blomma betyder alltid mycket. Jag kan tänka mig att det kommer bli många tårar, att man blir så berörd. Det tror jag, säger Ann-Christine Johansson.

Även när alla har fått buketter kommer det att finnas pengar över.

– De använder vi för att glädja de äldre även till påsk, säger Anna Johansson.

bild 1/5
Blommor av alla de slag, på väg att bindas till buketter.
David Satime Wallin och Anna Johansson hade aldrig kunnat ana vilken uppslutning hans upprop på facebook skulle få. Foto: Sofia Åström
Anna Johansson hade fullt upp med att binda buketter på torsdagseftermiddagen. På fredagen levereras de till de äldre på Björkhaga, för att sprida glädje i dessa tider då risken för coronasmitta hindrar nära och kära från att komma och hälsa på. Foto: Sofia Åström
Anna Johansson har ägt blomsterhandeln sedan juni förra året och känner stort stöd från Sösdalaborna även när det inte råder coronakaos. – Det känns som att de månar om oss, säger hon.
David Satime Wallin hade inte räknat med den uppslutning hans inlägg fick. – Men det är jätteroligt att se, säger han.
Blommor av alla de slag, på väg att bindas till buketter.
David Satime Wallin och Anna Johansson hade aldrig kunnat ana vilken uppslutning hans upprop på facebook skulle få. Foto: Sofia Åström
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.