Hagström på resa i smakernas värld

Hässleholm Redan på söndagsförmiddagen är den stora röda bokbussen på plats på den yttre borggården på Hovdala slott.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Bo Hagström berättar om sina resor i smakens värld under sina reportage för TV-programmet "Solens mat". Han menar att det närproducerade där vi vet vem som odlat ett fött upp maten och under vilka omständigheter alltid vinner över den mat som framställs med industrins krav på effektivitet och stora volymer. Foto: Katarina Bexell
Bo Hagström berättar om sina resor i smakens värld under sina reportage för TV-programmet "Solens mat". Han menar att det närproducerade där vi vet vem som odlat ett fött upp maten och under vilka omständigheter alltid vinner över den mat som framställs med industrins krav på effektivitet och stora volymer. Foto: Katarina Bexell

Redan på söndagsförmiddagen är den stora röda bokbussen på plats på den yttre borggården på Hovdala slott. Runt bussen finns bord som dignar av böcker som gallrats ur både privata samlingar och ur Hässleholms biblioteks bestånd.– Ja, det är tredje året vi ställer till med bokmarknad. I år har vi kokböcker och barnbilderböcker som tema samt en del tidskrifter. Kokböckerna känns givna med tanke på att Bo Hagström från TV-programmet "Solens mat" är här idag för att berätta om sina kulinariska resor genom Italien, säger bibliotekarien Annika Toft och ler.

Jonas Norrgran plockar bland de gallrade tidskrifterna och hittar två intressanta kartor som han vill ha. Han berättar att han har ett eget bokbord med böcker som han säljer och det är inte bara de vanliga böckerna ur den egna bokhyllan som finns till försäljning.– Nej, jag säljer även min egen bok "Hopp om en framtid med dikter" som innehåller just mina egna dikter, berättar Jonas.Egna böcker har även Bo Hagström på ett bord utanför ladan. Närmare bestämt tre titlar av de åtta han skrivit om maten i Italien finns med för försäljning och signering. Och efter hans föredrag är kön lång av åhörare som gärna vill ha hans mustiga sätt att beskriva den italiensk maten med hem.

Innan dess får vi som sitter bänkade i ladan höra hur han tar sig längs vindlande vägar upp i bergen till dammiga och fattiga byar där stängda fönsterluckor vittnar om att tiden sprungit ifrån orten liksom folket. Men även där på den allra fattigaste landsbygden går det att hitta stolta mattraditioner.– Just den här gången fann jag något som var en blandning mellan chili och liten paprika. Byborna lät torka frukten i solen och sedan värmdes den hastigt i het olivolja så de blev frasiga och knapriga. De har en pikant sötma som Passar perfekt till den lokala getostens syrliga och salta smaker, berättar Hagström och det hörs suckar av längtan i lokalen.

Många håller med om att det inte finns någon anledning att köpa plastiga souvenirer när det finns goda specialiteter att köpa och sedan njuta av därhemma och nästan vara tillbaka vid det soliga Medelhavet igen. Men det är inte alltid tricket fungerar.– Det har hänt mer än en gång att jag suttit i den toscanska försommaren med det böljande landskapet framför mig och smuttat på ett vin som varit bland det godaste jag druckit. Just därför köper jag ett par flaskor och korkar upp en av dem hemma i Hököpinge en ruggigt höstkväll och konstaterar att det inte går att dricka. Sceneriet stämmer inte längre, säger Hagström. Hur var det då den gången det höll på att gå illa med Hagströms provsmakning framför rullande kamera.–Jag får ofta frågan om allt verkligen är så gott som det verkar i mina TV-program. Och jag kan erkänna att jag aldrig behövt ljuga. Mat som lagas med kärlek blir bra. Men en gång förstod jag att en herde i det inre av Sardinien tänkte bjuda mig på en ost som fluglarver gjort ovanligt krämig genom att äta och ja, få ut det igen. Jag visste att ostens innandöme krälade av liv och funderade allvarligt på att sätta gränsen vid mat som rör sig av egen kraft men lät kameran rulla för det kunde ju onekligen bli bra TV. Herden grävde länge och väl i ostens innandöme och utbrast plötsligt: "Nej, de har emigrerat! Vilken otur!". Kommer ni någonsin till det inre av Sardinien får ni gärna ringa och berätta hur den där osten smakar, säger Hagström och får en varm applåd. Nu är det bara frågan om när boken och TV-programmet om Göinges mat kommer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.