Här finns klubben med stadigt grepp

Hässleholm Värmen slår emot en när dörren öppnas. Ljudet av springande fötter och ansträngda stön genomsyrar rummet.
Hässleholm • Publicerad 23 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Vid en internetsökning på Ballingslöv tar det inte lång tid innan orden ”gammal brottarort” dyker upp.

Det var ett tag sedan de tränade Europamästare och olympiska medaljörer men Ballingslövs brottarklubb är i hög grad aktiv.

Träningen har precis börjat efter sommaren och brottarna är i full gång. Vissa lyfter vikter, andra lyfter sin egen tyngd. Det alterneras med att springa fram och tillbaka i träningslokalen. Allt för att bygga upp styrka, snabbhet och smidighet.

Bertil Bernerson, som är A-lagsansvarig i föreningen, säger att de förmodligen inte kommer tillbaka till nivån som klubben låg på för 30 år sedan. Inte inom den snaraste framtiden i alla fall.

– Det finns inga höga förhoppningar om det men vi har några talanger och gjorde framgångar i junior-SM för tre år sedan.

Brottarnas träningslokal var en gång dansbana och festlokal. Föreningen har ägt byggnaden i många år nu men den hyrs fortfarande ut till stora fester. Annars används det runda dansgolvet bara när det är tävlingar på gång. Då läggs mattan ut och publiken placeras längs väggarna.

– Det blir intensivt på matcherna. Publiken hamnar väldigt nära mattan. Här får lätt plats ett par hundra personer, berättar Bertil Bernerson.

En liten paus i träningen innebär en chans att pusta ut och flera av brottarna lägger sig på golvet och andas tungt.

– Innan hade vi träning tre gånger i veckan men det är bättre att bara köra två och ha lite kvalitet på de träningarna, säger Bertil.

Efter en liten stund att hämta andan delar tränaren Anton Olsson upp dem i par och det börjar bli närgånget.

Ballingslövs brottarklubb har stått utan ordförande i flera år. Föreningen har fungerat ändå men nu ser de fram emot nya tag.

– Vi ser gärna att det kommer fler barnfamiljer till byn så vi får lite ungdomsverksamhet, säger Peter Andersson, nyligen tillsatt ordförande.

Jonas och Jesper Plato började när de var sex år gamla och har brottats sedan dess.

Bröderna Plato pekas ut som de unga stjärnorna i klubben, båda med guldmedaljer från junior-SM i bagaget. De valde mellan fotboll och brottning när de var små.

Jonas berättar att det är viktigt att träningen är rolig och uppskattar att sporten är individuell.

– Allt beror på en själv. Det är man mot man, säger Jonas Plato.

bild 1/2
Jesper Plato brottas mot Andreas Nilsson.Foto: Sandra Brentel
Jesper Plato har fått ner tränare Anton Olsson.
Jesper Plato brottas mot Andreas Nilsson.Foto: Sandra Brentel
Jesper Plato har fått ner tränare Anton Olsson.
sanbre
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.