Här säljer han sina minnen

Hässleholm  –Vi har samlat på saker under hela livet, men jag inte ta med mig det längre, säger han.
Hässleholm • Publicerad 3 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Jöran Friberg sitter i soffan som snart kan vara såld och berättar att han säljer sina saker för att kunna flytta tillbaka till hemstaden Göteborg med sin fru. Foto: Linda-Marie Nilsson
Jöran Friberg sitter i soffan som snart kan vara såld och berättar att han säljer sina saker för att kunna flytta tillbaka till hemstaden Göteborg med sin fru. Foto: Linda-Marie Nilsson

 –Vi har samlat på saker under hela livet, men jag inte ta med mig det längre, säger han.I en paradvåning på adress Stortorget 1 i Hässleholm säljer Jöran Friberg ut sitt hem. Små lappar med priser sitter uppklistrade på välbevarade soffor och bokhyllor. Prydnader står fint staplade på fyllda bord.– Jag och min fru har samlat på detta i 55 år. Lika länge som vi har varit gifta, berättar Jöran Friberg och pekar på de många tavlor som står lutade mot väggen.

– Hon samlade på konst och böcker och hade ett eget antikvariat i Horröd. Och hon skrev böcker om amerikanska poeter. Men sen blev hon sjuk.Jöran viker av med blicken och visar en ny tavla. Hans barnbarn Hanna Wernbom, som åkt från Göteborg för att hjälpa till, berättar.– Mormor är på ett tillfälligt boende utanför Hässleholm. Vi hoppas att hon ska få en plats i Göteborg och att morfar får en lägenhet nära henne, så att de kan bo närmre oss.Jöran Friberg är en pensionerad matematikprofessor som arbetat vid Chalmers universitet i Göteborg. Han träffade sin fru Ingegerd när de studerade i Lund för nästan 60 år sedan. Till Hässleholm flyttade de när de gick i pension.– Vi har en gammal lantgård ute i Horröd, med ett stall som är omgjort till antikvariat. Vi renoverade mycket där innan hon blev sjuk, berättar han.Antikvariatet i Horröd kallade de "Ingegerds Bok o Bild", men det stängdes för två år sedan. Gården var Ingegerds barndomshem.– Hennes farfar levde i Amerika under sju år och kom hem med pengar så han kunde köpa gården. Det var den som fick oss att flytta till Hässleholm, säger Jöran Friberg.

Idén till lägenhetsloppmarknaden har också amerikansk koppling. – Jag och min fru bodde i Connecticut, Minnesota, Siconsin och Massachusetts, berättar Jöran.– Vi kom på att anordna loppisen i lägenheten via USA, där det kallas yard sale, säger Jörans dotter Karin Friberg Heppin.Nästan allt i den stora, vita lägenheten är till salu. – Jag säljer både möbler, porslin, prydnader och böcker. Det känns lite vemodigt, säger Jöran.– Att sälja sakerna är en stor förändring för morfar, då han och mormor har flyttat många gånger men alltid tagit med sig allting., berättar Hanna Wernbom.

Hanna berättar också att loppisen pågår under hela tisdagen från klockan tio.– Morfar har lägenheten till den sista augusti, så fram tills dess säljer vi. Man kan också ringa under sommaren om man vill komma en annan dag.Telefonnumret till Jöran är 0704-893180 och barnbarnet Hanna Wernbom avslutar med öm röst:– Vi såg den tecknade filmen "Upp" igår. Den handlar om en äldre farbror vars fru går bort och då flyger han iväg med sitt hus, men efter ett tag måste han börja kasta ut saker. Det kändes som om det handlade om morfar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.