Hässlehem sågade ner björkar – utan tillstånd: ”Grät när de tog dem”
På måndagsmorgonen sattes sågen i de stora hängbjörkarna som inte bara försett de boende i lägenheterna på Doktorsgatan med skugga och vacker utsikt utan även huserat ett rikt fågel- och insektsliv.
– Det är fruktansvärt. Jag grät när de tog ner dem, säger Helene Svensson från sin balkong.
Hon är en av de som protesterat mot planerna sedan Hässlehem informerade om dem via ett sms för ett par veckor sedan.
– Det är för jävligt. Det förstör allting, säger Göran Thorslund, som bor i huset bredvid.
Även Brian Grimmett, som bott länge i huset, är upprörd.
– Det är hemskt. Jag har sett 13 eller 14 olika sorters fåglar som håller till i de här träden, säger han.
Trots deras invändningar är nu bara stubbarna efter träden kvar.
Hässlehems uppgifter om att träden drabbats av röta ger de inte mycket för.
– Det är bara att titta på grenarna, säger Göran Thorslund och pekar mot högen av stockar och grenar som ligger på marken framför huset.
– Jag har sett att två björkar inte var helt friska, men de andra var det, säger Helene Svensson.
”Det här är definitivt en allé. Och den är definitivt nersågad. Så om det stämmer att man inte sökt tillstånd är det inte bra.”Lars-Erik Williams, kommunekolog
Alléer omfattas av det generella biotopskyddet, vilket innebär att de inte får sågas ner utan dispens från länsstyrelsen. Det har inte Hässlehem sökt.
– Nej det har vi inte, av den enkla anledningen att det inte behövs utifrån min bedömning. Jag skulle inte vilja tolka det här som en allé, säger Hässlehems driftchef Ermal Pllana.
Kommunekolog Lars-Erik Williams har en helt annan uppfattning efter att ha sett en bild av träden.
– Det här är definitivt en allé. Och den är definitivt nersågad. Så om det stämmer att man inte sökt tillstånd är det inte bra, säger han.
Vad är en biotopskyddad allé?
För att en allé ska omfattas av biotopskyddsbestämmelserna måste definitionen för en biotopskyddad allé vara uppfylld.
• Allén ska bestå av minst fem lövträd som är planterade i en enkel eller dubbel rad.
• Allén ska till övervägande del utgöras av vuxna träd, vilket innebär att minst hälften av träden ska vara vuxna. Med vuxna träd avses träd som mäter minst 20 cm i diameter i brösthöjd eller har uppnått en ålder av 30 år.
• Allén ska vara belägen längs en väg eller det som tidigare utgjort en väg, eller i ett övrigt öppet landskap.
Källa: Länsstyrelsen Skåne
Enligt Ermal Pllana var det nödvändigt att såga ner hängbjörkarna.
– Det är inte första året vi haft grenar som trillat ner men nu på senare tid har det varit stora grenar. Det är trädens placering och ålder som gjort att vi var tvungna att ta det här beslutet. Allt har en livslängd. Och hamnar vi i läget att det finns risk för personskada är det en risk vi inte kan leva med, säger han.
Han betonar att beslutet togs först efter att träden undersökts av sakkunniga.
– Senast var det en stor gren som hade trillat ner, som en arborist fick bedöma. Innan dess var det en annan arborist som bedömt dem.
De boende säger att stammar och grenar ser friska ut och att det inte syns någon röta i merparten av träden, nu efter att de har sågats ner. Hur ser du på det?
– Det kan jag inte uttala mig om – jag har inte sett dem själv. Men beslutet togs efter den bedömning som gjordes när träden var på plats.
För kommunekologen spelar det ingen roll hur gamla träden var eller huruvida de hade röta.
– Man ska ändå söka dispens, men då för de enskilda träden. Det finns ingen anledning att plocka ner alla. Vi behöver inte färre träd i våra städer utan snarare fler, säger Lars-Erik Williams.
Länsstyrelsen har redan fått in anmälningar från allmänheten, så kallade tillsynstips, om de nedsågade björkarna.
– Tar man ner en biotopskyddade allé utan dispens och vi ser att det finns misstanke om brott enligt miljöbalken gör vi en polisanmälan så får polisen utreda det. Vi kan också ställa krav på att man måste plantera nya träd för att lindra skadan, säger Helena Holmgren, chef på naturprövningsenheten på länsstyrelsen.
Eftersom det här skett nyligen har länsstyrelsen ännu inte gjort någon bedömning av ärendet.
Enligt Ermal Pllana kommer de nersågade björkarna att ersättas så fort stammar och grenar från de gamla forslats bort.
För Helene Svensson är det en klen tröst.
– Bara att ge sig på helt gröna, friska och vackra träd – man gör inte så. För mig är det helgerån. Det förstör hela boendemiljön. Det är för sent att göra något åt det här men jag vill att man visar större varsamhet i framtiden när man tar ner träd, inom Hässlehem eller i kommunen. Det tar några minuter att såga ner träd men många, många år för dem att växa upp.