Hässleholm betalar Håkan Hellström

Hässleholm – Ett bra och tryggt sätt att hjälpa Siesta, här finns bara vinnare, kommenterar kommunchefen Bengt-Arne Persson.
Hässleholm • Publicerad 17 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

– Ett bra och tryggt sätt att hjälpa Siesta, här finns bara vinnare, kommenterar kommunchefen Bengt-Arne Persson.

Siesta har bokat skivaktuella Håkan Hellström till lördagen den första juni. Men för att spelningen ska bli av krävs förskottsbetalning till Live nation som arrangerar turnén.– Det är ett krav som alla festivaler har på sig numera, konstaterar Bengt-Arne Persson.

Enligt det samarbetsavtal som slutits ska kommunen betala ut de 1,8 miljoner kronor det kostar att ta hit Håkan Hellström till Siesta som i sin tur betalar Live nation i förskott. Pengarna betalas tillbaka till kommunen genom att 30 procent på varje biljett som säljs genom förköp går till kommunen, tills dess att beloppet är återbetalt.Förra året gick Siesta 850 000 kronor back och kommunen gick in med 500 000 kronor.

Vad finns för risker för kommunen?– Det finns egentligen ingen risk. 60 procent av biljetterna säljs den sista månaden. I år budgetetar Siesta med 8 000 besökare, alltså samma antal som köpte biljetter i fjor då festivalen i princip frös och regnade bort. Det innebär att man ränknar med att få in 6 miljoner kronor den sista månaden.

Inför fjorårets förlustfestival hade Siesta budgeterat för 10 000 besökare, ett antal man alltså i år skriver ner till 8 000. Politiskt håller överenskommelsen även i kommunstyrelsen som ska fatta beslut om saken. Alliansen och Socialdemokraterna är med på tåget.– Vi har även hållt ett gruppledaremöte med samtliga partier och alla som var där var positiva, konstaterar Lars-Göran Wiberg (C).

Tommy Nilsson (S) och Pär Palmgren (M) fyller på.– Siesta är viktigt för Hässleholm. Festivalen har en organisation med 700 ideella funktionärer som kommer från hela Sverige för att se till att Siesta fungerar bra, slår de fast.

Avtalet reglerar också att om Håkan Hellström ställer in så betalas pengarna tillbaka. Det sägs också att om förköpsintäkterna för biljetterna inte täcker de 1,8 miljoner kronorna, så ska Markan betala mellanskillanden till kommunen.

Mikael Fredholm på Siesta är mycket glad och nöjd idag.– Håkan Hellström är den största bokningen man kan göra i Sverige nu. Det känns som ett fantastiskt stöd från kommunen och ger oss andrum. Vi som ideell förening har inga stora krediter hos bankerna. Särskilt inte nu eftersom det inte gick så bra i fjor, förklarar han.

Han betonar att hela beloppet inte går till Håkan Hellström.– Nej det är en samlad faktura från Live nation varifrån vi har fler artister.

Hur mycket Håkan kostar vill han inte säga.– Därför att priset är resultat av en förhandling, alla festivaler betalar olika.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.