Hässleholmsmodellen internationellt känd

Hässleholm Den politiska turbulensen i Hässleholm där SD sitter med jokern i spelet om en ny borgerlig majoritet väcker internationell uppmärksamhet.
Hässleholm • Publicerad 15 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Ulf Erlandsson (SD).
Ulf Erlandsson (SD).

”Först så tar vi Hässleholm ...” är rubriken i en stort uppslagen artikel i den globala webbaserade nyhetssajten Politico, som är en av de snabbast växande kanalerna för politisk journalistik.

Rubriken alluderar på en känd låt av poeten och sångaren Leonard Cohen, vars andemening är att nu stundar den verkliga skördetiden för Sverigedemokraterna i svensk politik.

Politico har intervjuat Ulf Erlandsson, gruppledare för SD i Hässleholm och toppmoderaten Douglas Roth, som väntar på att överta ordförandeklubben i kommunfullmäktige. S,V,MP och C har kastat in handsken om styret av Hässleholms kommun.

Politicos journalist målar upp scenariot där SD tar steget fram och bildar regering med allianspartierna.

”Ulf Erlandsson blir den förste sverigedemokraterna som intar en förste vice ordförande plats i en kommunstyrelse i Sverige”, skriver Politico.

Den 27 februari ska fullmäktige besluta om den nya politiska organisationen. Men det lär dröja ett tag till innan det är klart vilka partier som får besätta förste vice ordförande posten i kommunstyrelsen och i nämnderna.

Den nya majoriteten utgörs av M, L, KD med stöd av SD och Folkets väl. Centern står utanför alliansen för första gången sedan 1974.

SD räknar stenhårt med skördetid och verkligt inflytande.

– Det handlar om rättvisa och att röstetalet i valet efterlevs. SD har 14 mandat. Moderaterna har åtta. Vi ville att valresultatet skulle avspeglas efter valet 2014, men vi blev överkörda av både alliansen och de rödgröna, kommenterar Patrik Jönsson, vice gruppledare för SD i Hässleholm.

Ulf Erlandsson är i Politico övertygad om att det nya borgerliga styret med SD vid spakarna får efterföljare i flera kommuner och på riksnivå.

– Det är konstigt att S inte tar tillfället i akt och pratar med oss, säger han.

Ulf Erlandsson tror att samma vindar som förde Storbritannien ur EU (Brexit), Trump till president i USA och de kommande valen i Tyskland och Frankrike ger skjuts till invandrings- och EU-kritiska partier, som SD.

– De styrande i Hässleholm har inte lyssnat på folket. Det är kul att Hässleholmsmodellen blir känd internationellt, kommenterar Ulf Erlandsson, som utgår från att han blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

– I presidierna kan vi nämligen påverka redan från början. Däremot är det inte aktuellt med ett regelrätt samarbete i grupperna med alliansen. Vi gör upp på sammanträdena.

Douglas Roth säger till Politico att S felaktigt utmålar SD som ett avskyvärt parti.

– De är bara ute efter att stanna kvar vid makten. Vi får acceptera att SD finns och att de får inflytande. De får rösta på mötena, säger han.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.