Het utställning på Hovdala

HÄSSLEHOLM. Eld och lågor är temat för årets sommarutställning på Hovdala slott.
Hässleholm • Publicerad 22 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Birgit Ehrenborg, producent, utställning
Birgit Ehrenborg, producent, utställning

Utställningen visar upp exempel på ljus- och värmekällor genom historien fram till elektriciteten och centralvärmen gjorde sitt intåg.

- Vi strävar alltid efter att hitta ett tema som tilltalar så många människor som möjligt och den här gången känns det som vi har träffat mitt i prick. Elden har haft en minst sagt avgörande betydelse för civilisationen, säger Jens Olsson, slottschef.

På stora stallets vind kan besökarna bland annat titta på kakelugnar från svunna tider och det finns även montar med olika eldframställningsverktyg, och ljusstakar .

- Jag tycker att vi har lyckats hitta en bra mix av föremål som på olika sätt beskriver eldens betydelse för mänskligheten. En del av föremålen som visas upp kommer från slottet men även privatpersoner, Vinslövs hembygdsförening samt Västra Göinge härads hembygdsförening har bidragit till utställningen, säger Birgit Ehrenborg som tillsammans med Anette Åstrröm är producent för ”Eld och lågor”.

I dag är det vernissage och sedan pågår utställningen fram till den 2 oktober.

- Förra årets sommarutställning ”Helt uppåt väggarna” lockade cirka 4 000 besökare och vi hoppas på minst lika många besökare i år. De flesta människor har någon slags relation till föremålen som visas på årets utställning, säger Jens Olsson.

jerkar
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.