Hibab sparade inte vassruggar för fåglar

Hässleholm Kommunens tekniska avdelning klipper vass i Sjörrödsområdet för att förbättra Finjasjöns vattenkvalitet och där lämnas vassruggar så att fåglar och fiskar kan gömma sig.
Hässleholm • Publicerad 9 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunens tekniska avdelning klipper vass i Sjörrödsområdet för att förbättra Finjasjöns vattenkvalitet och där lämnas vassruggar så att fåglar och fiskar kan gömma sig. Gunnar Swärdh på tekniska avdelningen reagerade på bilderna i lördagens Norra Skåne som visade ett stort område där all vass skövlats. Läsaren kunde få uppfattningen att det var tekniska avdelningen som klippte vassen.

Men området ägs av Hibab och bolaget ansvarar för vassklippningen, även om det är Hässleholms vattens vassklippningsmaskin som används och planering därför sker i samråd med tekniska avdelningen.– Lämnar de själva några vassruggar? Jag har fått uppfattningen att kommunen också klipper rubb och stubb, säger Tommy Bengtsson på Hibab.Han förklarar att Hibab regelbundet klipper vassen i området, troligen skedde det även förra hösten.– Men vi klipper inte kring hela sjön. Vid Mölleröd till exempel finns vass där fåglarna kan vara, säger han.Han påpekar också att vassen klipps så sent på säsongen att fåglarnas häckning inte påverkas.Hibabs syfte med vassklippningen är detsamma som kommunens: att förbättra vattenkvaliteten.– Men vi borde kanske dra upp en del vass med rötterna, den växer ju snabbt upp igen annars och rötterna lär ta upp mycket näring, säger Tommy Bengtsson.

Länsstyrelsen ville för några år sedan att området vid Dalleröd och ner mot sjön på denna sida skulle bli naturreservat. Syftet skulle vara att skydda ädellövskog och ett känsligt djur och växtliv, bland annat flera insektsarter och fågeln rördrom som lever i vassen.Men Hibab och länsstyrelsen kom inte överens om det ekonomiska.– Länsstyrelsen gav oss ett skambud, säger Tommy Bengtsson som inte minns att han hört talas om rördrommen.Han förklarar att området på sikt ändå skulle kunna bli någon form av naturreservat, i kommunens eller Hibabs regi.– Vi skulle i så fall arbeta med det som om det var ett reservat, men samtidigt kunna bruka marken, förklarar Bengtsson.Vassklippning kräver inte tillstånd, om inte vass dras upp med rötterna. Gunnar Swärdh berättar att tekniska avdelningen har tagit hjälp av en manual om vassklippning från Finlands motsvarighet till Naturvårdsverket. Där rekommenderas bland annat att vassruggar och passager genom större vassområden lämnas för fåglarnas skull.Swärdh konstaterar att rördrommen flyttat söderut så här års.– Men vi ska inte ta bort förutsättningarna för den att komma tillbaka, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.