Högkonjunktur för yrkesvägledare

Hässleholm – Sedan oktober ifjor har det lagts cirka 1000 varsel i Hässleholm och vi skulle behöva ytterligare fem yrkesvägledare för att hjälpa alla.
Hässleholm • Publicerad 3 april 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

– Sedan oktober ifjor har det lagts cirka 1000 varsel i Hässleholm och vi skulle behöva ytterligare fem yrkesvägledare för att hjälpa alla. Även om det fortfarande strömmar in en del varsel kan man dock se att det börjar plana ut, säger Curt-Erik Karlsson, förvaltningschef för arbetsmarknad och kompetensutveckling i Hässleholms kommun. En av de viktigaste uppgifterna är nu att främja utbildning och utveckling och ta fram utbildningar som efterfrågas av näringslivet. Det som erbjuds är bland annat grundläggande yrkesutbildning på T4-vux till högskole-och yrkesutbildningar på Norra Station samt med yrkesutbildningsanordnare som t ex Högskolan i Kristianstad och Yrkeshögskolan Syd En nyhet är att förvaltningen nu söker pengar av regeringen för att starta upp yrkesvuxutbildning av hantverkare till exempel elektriker och målare. Det man måste visa för att få pengar är att det finns ett behov av dessa yrkesutbildningar. – Den stora gruppen som varslas och som sägs upp ligger mellan 30 – 50 år och det handlar nu främst om att utbilda sig vidare och öka sin kompetens för att lite längre fram vara anställningsbar. Och det finns ett gigantiskt utbildningsutbud i Hässleholm, säger Gunilla Knutsson som är studie-och yrkesvägledare på Norra Station. – Nu träffar jag cirka 20 personer per dag, vuxna över 19 år. Det gäller ju för dom som varslas och blir uppsagda att ta tag i sin situation så fort som möjligt och ta reda på vad som finns för att studera vidare och fortbilda sig för att åter bli attraktiv på arbetsmarknaden, kanske om två tre år. För de allra flesta finns de bra vägar att fortsätta, konstaterar Gunilla Knutsson. – Det finns grundvux där man kan läsa upp sina betyg. Det finns ettåriga kurser för kokerskor och för dem som vill jobba inom vård och omsorg och förberedande kurser på en termin, säger Bo Thiman, enhetschef på T4vux. På Flexvux kan man läsa på gymnasienivå enstaka kurser eller program. Där går också att hoppa in i ett program och uppdatera sina gymnasiala kunskaper. Inom IT har man på Norra Station fyra hela program plus ett magisterprogram. Det planeras också för en maskiningenjörsutbildning tillsammans med Färe i Sibbhult och Högskolan i Kristianstad. En sådan utbildning finns inte tidigare i Skåne och det är i samarbete med näringslivet som man gör detta. Denna utbildning blir på Norra Station. – Samarbetet mellan de sju kommunerna i Skåne nordost har också resulterat i fyra spännande behovsanpassade utbildningar som startar hösten 2009, konstaterar Karin Hansson, enhetschef på Norra Station.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.