Hon är på spaning efter rundmaskar

Hässleholm • Publicerad 1 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

I den röda byggnaden på industriområdet, som tidigare varit en verkstad, finns sedan 2003 ett analysföretag och en grävmaskinsfirma. Ägare är Jenny Nilsson och Peter Silvåker.

Jenny är den som arbetar i labbet mest av de två. Men när Peter inte är ute och gräver, under vinterhalvåret, är han också där.

– Vi startade labbet hemma hos oss, men när verksamheten svällde hittade vi de här lokalerna.

Det berättar Jenny och förklarar att här jobbas det året runt för att slakterier och jägare ska känna sig lugna när deras kött ska konsumeras.

Det är här jakten på trikiner pågår (trikiner är parasitiska rundmaskar med människa och många andra däggdjur som naturliga värdar, som kan leda till sjukdomar, enl. www.ne)

– Gris, häst, björn, grävling, säl, vildsvin.

Jenny räknar upp många av djuren vars kött hon analyserar (inte älg eller rådjur) för att konstatera om köttet innehåller trikiner.

– En jägare som skjuter ett djur får äta sitt kött, men han kan inte bjuda familjen om inte köttet först är analyserat, förklarar hon och tycker att 120 kronor är en billig sjukförsäkring.

Hon tar oss in i laboratoriet där analysarbetet pågår för fullt. Intill väggen står ett antal konstgjorda magar och puttrar på svag värme.

– Vi gör en konstgjord mage av saltsyra och pepsin där vi stoppar det malda köttet, filtrerar och därefter letar efter eventuella trikinkapslar som löses upp i köttet, förklarar hon och visar i ett mikroskop hur en sådan liten trikinmask kan se ut.

Det är när kapslarna löses upp i djurens eller människans mage som den kan bli farlig. Så det är tur att det finns analyslab som Jennys, som håller koll på våra köttprodukter.

Till Hästveda kommer dagligen kött som ska analyseras. Från ett stort antal olika slakterier, svinproducenter, privatpersoner och livsmedelsföretag. Både i Sverige, Norge och Danmark, men också från andra länder i norra Europa.

En måndag, efter helgens jakt på exempelvis vildsvin, är det högsäsong i labbet. Vildsvinsjägarna är den största gruppen kunder.

– Mars och september är det lite lugnare på den fronten eftersom jägarna då bara får skjuta kultingar, så då kan vi ta lite semester, säger Jenny.

Många slakterier vill snabbt ha svar på sina inskickade köttprover. Innan de fått klartecken kan de inte göra så mycket med sitt kött. Så mycket i produktionskedjan är beroende av analyslaboratoriet i Hästveda.

Jenny berättar att man själv brukar hämta det skickade proverna på posten för att påskynda analyserna.

Det är inte bara kött som analyseras av de fem anställda i företaget.

På företaget görs också vattenanalyser och livsmedelskontroller.

Företaget anordnar också hygienutbildning för alla som arbetar med livsmedelshantering samt hjälper företag såsom restauranger, pizzerior, gatukök m.m. att sätta ihop ett egenkontrollprogram. Detta enligt livsmedelsverket och svensk lag.

– Men det är köttanalyserna som tar den mesta av vår tid, avslutar Jenny.

bild 1/4
Jenny och Peters företag gör också kontroller av livsmedelshygien på företag och restauranger.
Foto: Jörgen Johansson
JP i Hästveda
Jenny kollar ”magarna” medans Barbro Andersson och Malin Olsson har full koll på dagens alla prover. På bordet ligger helgens jaktresultat från jägare i södra Sverige på väg in i analysen.Foto: Jörgen Johansson
Här puttrar det i ”magarna”, som består av saltsyra och pepsin blandat med den malda köttet från ett djur.
8Foto: Jörgen Johansson
Jenny och Peters företag gör också kontroller av livsmedelshygien på företag och restauranger.
Foto: Jörgen Johansson
JP i Hästveda
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.