Hon ger Vittsjökvinnor en röst

Vittsjö Gerd Bøe flyttade från Norge till Vittsjö för att komma närmare sin dotter. Där upptäckte hon en ort där kvinnorna haft en stor betydelse i samhället, men där ingen berättat deras historia.
Hässleholm • Publicerad 29 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Gerd Böe skriver en bok om kvinnor som varit betydelsefulla i Vittsjös historia. Foto: Helén Fingalsson
Gerd Böe skriver en bok om kvinnor som varit betydelsefulla i Vittsjös historia. Foto: Helén Fingalsson

Ibland behöver man se saker och ting utifrån för att upptäcka vad som fattas på en plats. Precis det här hände Gerd Bøe som för ett och ett halvt år sedan tog sitt pick och pack och lämnade Norge för att flytta till lilla Vittsjö i Skåne.

Anledningen till flytten var att dottern fått jobb på Ikea i Älmhult och Gerd kände att hon ville vara nära sitt barnbarn.

Gerd Bøe började att gräva i Vittsjös historia och hittade en ort fylld av fina pensionat och driftiga kvinnor. Här kunde välbeställda besökare komma för att vila upp sig och andas frisk nordskånsk luft.

Det här vill Gerd Bøe ändra på. I alla fall i den mån hon kan.

Berättelserna har Gerd tecknat ner så att historierna ska kunna leva vidare.

Gerd är även textilkonstnär och på hennes visitkort står det att hon arbetar med ”värdelösa material”, vilket innebär att hon helt enkelt återvinner ting och förvandlar det till konst. Hon planerar att även ha med lite av sina egna collage i boken som hon hoppas ska komma ut innan jul i år.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.