Ingen hänsyn till drabbade

Hässleholm • Publicerad 12 augusti 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

Polisens presschef Robert Loeffel säger att filmande av olycksplatser är mycket vanligt numera.

– I vissa fall kan vi tycka att det är bra att man filmar olika händelser, det kan vi ha hjälp av, säger han och fortsätter:

– Men det vi inte tycker om är när man filmar människor och det sprids utan hänsyn till de drabbade människorna. Det tilltalar oss inte alls.

Han konstaterar vidare att han hört talas om fall där människor filmar innan de ens en gång larmar.

Samtidigt är det en utveckling som polisen inte kan hindra.

– Vi kan ju inte göra något åt detta, det är inte förbjudet, säger han.

Även räddningstjänsten har observerat att filmandet ökat markant. Men enligt Ulrika Lindmark, operativ chef på Räddningstjänsten Syd, är filmande åskådare inget som utgjort något problem för dem.

– Vad jag vet har det aldrig hindrat oss från att utföra vårt arbete. Men det är så klart tråkigt för de som drabbas, säger hon.

Oavsett vad är filmandet något polis och räddningstjänst lär få vänja sig vid.

– Jag tror knappt att det finns en olycka eller brand då det inte är någon som är där och filmar eller fotograferar. Oavsett tidpunkt på dygnet är det näst intill alltid någon som passerar och stannar till, avslutar Robert Loeffel.

-vi går ju dithän att alla har mobilkameror och att allting filmas och läggs ut. Och människor som gör så här tänker ju aldrig på den drabbade upplever detta.

-man filmar andra människors stackars elände som man står och filmar. Man tänker aldrig på att någon är drabbad av detta.

Tacklar?

-Många söker sig till platserna bara för filma. Och då måste vi ha avspärrningar på platsen för att hålla folk borta. De kan ju utsätta sig själva för fara och vi måste få jobba i fred på olycksplatserna.

NÄST INTILL ALLTID)

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.