”Ingen konsumentnytta”

Hässleholm • Publicerad 2 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det menar City Gross i en kritisk kommentar till den genomförda prisundersökningen, och har liksom tidigare år inte undertecknat det protokoll varje butik får i samband med att PRO-medlemmar genomfört prisundersökningen.

City Gross är positiv till all form av seriös konsumentupplysning, men stämmer in i kören av kritiska röster mot denna matundersökning som upprepas år efter år, skriver Mikael Lagerwall, informationsansvarig på Bergendahls i ett pressmeddelande.

Lagerwall konstaterar att risken för felaktigheter visat sig vara stor.

Dessutom menar City Gross att antalet undersökta varor är för få för att ge en rättvisande bild samt att undersökningen bara genomförs en gång om året.

Priserna inom dagligvaruhandeln förändras dagligen och trovärdiga matprisundersökningar förutsätter därmed genomsnitt av återkommande mätningar för att vara rättvis, enligt Mikael Lagerwall.

– Vi vet också att det tidigare år förekommit fusk, tillägger han.

City Gross framförde för några år sedan förslag till PRO hur dessa undersökningar skulle bli mer trovärdiga.

– Dagens prisundersökningar gagnar inte svensken i gemen eller priskänsliga pensionärer, avslutar Mikael Lagerwall.

Har har förståelse för det stora allmänintresset för matprisundersökningar, men att det då är viktigt att dessa undersökningar inte är vilseledande.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.