Ingen vila för Wiktors än

Hästveda En trave paket med bordtennisracketar sticker ut bland föremålen på bordet. Paketen är stämplade ”Herausgestellt in der DDR”.
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är stämpeln som gör att folk vill köpa racketarna, säger Pelle Nilsson.

Sådana kuriösa föremål finns knappast att få tag på någon annanstans än hos Wiktors i Hästveda där det var febril verksamhet på tisdagen inför Hästveda marknad, som drar igång på onsdagen.

Efter 110 år i byn börjar de förr så välfyllda hyllorna i butiken, som har allt, att gapa tomma.

Wiktor Nilsson, farfar till Pelle Nilsson, startade järn- och spannmålsaffären, som sedan har drivits vidare och omvandlats till en butik där i stort sett allt har funnits att köpa. Från skruvar till fiskedrag, strykjärn och porslinstomtar.

Det är bråda dagar och Pelle Nilsson siktar på att ha butiken helt tömd till efter sommaren, då dörrarna stängs för sista gången.

– Det var jag och min bror som drev butiken tillsammans. När han gick bort i våras beslutade jag att stänga, berättar Pella Nilsson.

Pelles fru Lis, som aldrig har arbetat i butiken, hjälper till med att plocka upp och fram varor från vinden och förråden.

– Vi har förråd runtom i Hästveda. Ja, det finns verkligen saker. Nu lägger vi fram allt till försäljning.

Hela familjen är inkallad och satt i arbete. Pelles och Lis son Joel och hans barn och Joels syster Lisa och hennes barn bär, plockar och lägger upp saker.

På en hylla ligger ljushållare i aluminium. Sådana som sattes fast med en klämma i julgranen med tända ljus.

– De blev plötsligt väldigt populära sedan Ernst hade använt de till dekoration i sitt tv-program, berättar Pelle Svensson.

Han har en stor låda på vinden med ljushållare.

Guldåren för butiken var på 50,-60- och 70-talen.

– Då byggdes det en massa hus i byn och de som flyttade hit behövde fylla sina hem med husgeråd och annat som behövs. Vi sålde hur mycket som helst då. Jag fick höra att när de flera år senare rymde ut hus så hittade de saker från Wiktors. Nästan allt kom från Wiktors, säger Pelle Nilsson.

Även om Wiktors har funnits i mer än ett sekel så har familjen Nilsson sett trenderna komma och gå.

– På 1970-talet var det utförsåkningsskidor som gällde. Då hade vi snö här i Hästveda. Andra trender har varit fiskeredskap, braskaminer och tält- och trädgårdsmöbler.

Hästveda marknad betyder mycket för Wiktors.

– Nu hoppas vi på högt kundtryck så att vi får sålt av så mycket som möjligt.

Trots att en epok med stark koppling till familjen och till Hästveda snart är över, tycker Pelle Nilsson att det känns rätt att sluta nu. Han har nått pensionsåldern.

När tror du att butiken och lagret är tömda?

– Kanske efter sommaren. Det får ta den tid det tar.

bild 1/5
Det finns hur mycket prylar och saker som helst till vrakpriser.               foto: Felicia Bexell
Pelle Nilsson har satt hela familjen i arbete för att tömma vind och lager på saker, som ska säljas på marknaden.                            Foto: Felicia Bexell
Järnhandeln i Hästveda lägger ner
Wiktors i Hästveda är en unik butik med 110 år på nacken. Liknande butiker finns knappt kvar.          Foto: Felicia Bexell
Ett välkänt märke i Hästveda.                 foto: Felicia Bexell
Det finns hur mycket prylar och saker som helst till vrakpriser.               foto: Felicia Bexell
Pelle Nilsson har satt hela familjen i arbete för att tömma vind och lager på saker, som ska säljas på marknaden.                            Foto: Felicia Bexell
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.