”Inte orsakat av reningsverket”

HÄSSLEHOLM På Hässleholms Vatten tror processingenjören Per-Åke Nilsson inte att bakterierna i sjön har orsakats av reningsverkets utsläpp.
Hässleholm • Publicerad 17 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag kan inte se att det är ett problem orsakat av oss. Det jag känner till om smutsvattensvamp är att den växer till sig i låga syrehalter och av höga närsalthalter, och inget av det har vi, säger han.

– Tvärtom, när vattnet går via Magle våtmark höjer det syrehalterna i bäcken och det bör innebära en minskad risk för de här problemen.

Men att smutsvattensvampen skulle kräva syrefattiga miljöer stämmer inte.

– Egentligen är den en bakterie som kräver syre, den är en aerob bakterie, men den kan också tolerera låga halter och överleva i syrefria miljöer under en kort period, säger Heléne Annadotter på Regito.

Hässleholms Vatten har ännu inte bestämt hur de kommer att ställa sig till miljökontorets krav. Att börja använda tuben och släppa avloppsvattnet i djuphålan istället för inne vid stranden tror dock inte Per-Åke Nilsson på.

– Det är möjligt men då måste vi slopa våtmarken och den gör mycket nytta för sjön.

Anledningen till att man måste välja är att avloppsvattnet leds från reningsverket till våtmarken och därifrån via Maglekärrsbäcken ut i Finjasjön. Tuben går direkt från reningsverket. Det skulle krävas nya pumpstationer till mångmiljonkostnad om både våtmarken och tuben skulle användas, konstaterar Per-Åke Nilsson.

Han håller dock med om att våtmarken fungerar sämre på vintern.

– Ja, så är det.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.