Jakten på den perfekta granen

Hässleholm Rödgranarna gör sitt återtåg, samtidigt som färgglada plastgranar intar butikerna
Hässleholm • Publicerad 20 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Men vad som är den perfekta granen varierar lika mycket som det finns människor som köper granarna. När det gäller riktiga granar har kungsgranarna under några år haft en rejäl uppgång och var på väg att ta över som de mest populära julgranarna, efter rödgranen.– Men nu ökar rödgranarna igen, säger Mats-Ola Persson, som har granodlingen i Asmoarp, där hans familj i flera generationer har sålt julgranar.Något annat som har blivit populärt är olika varianter av mindre granar och andra barrträd, som dekoreras precis som en stor gran.

Mats-Ola har en uppsjö av små dekorativa granar till försäljning, och man kan förstås även komma och hugga en hos honom.Trenden med små barrträd är något man har märkt av även på Blomsterlandet.

– Det är något som har kommit mer och mer. Är de dessutom i kruka så klarar de sig ofta bättre eftersom vår inomhusmiljö annars är för torr för att barrträd ska överleva en längre tid, berättar Lina Ovhagen.Och till våren kan man dessutom plantera ut dem i trädgården.När det gäller plastgranar så är fortfarande de klassiska gröna i topp, gärna så naturtrogna som möjligt. Men Rose-Marie Selander på Rusta berättar att de även säljer mycket av de färglada granarna i lila, rosa och limegrönt.

Julgranspyntet har också förändrats. Visst finns det traditionella kvar men här har man även allt från dinosaurier till glittrande dödskallar.– Jag tror att många skapar sin egen stil med julgranen. Särskilt ungdomar är mer otraditionella med julgranen och tycker det är roligt med färger.Även bland julgransljus har mycket nytt dykt upp och i stället för de vanliga ljusen finns nu både ljusnät, slingor och färgade lampor i alla varianter.

bild 1/9
men ger ett lite annorlunda intryck. – Det är en del som vill ha och pynta upp i en hörna
För den som ännu inte har skaffat sig en julgran är det nu hög tid. Hos granförsäljarna såväl som i butikerna med plastgranar är det fullt med folk som alla letar efter den perfekta granen. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Rose-Marie Selander på Rusta trodde aldrig att de skulle kunna sälja plastgranar i rosa
lila och limegrönt. – Men de är jättepopulära
det säljs otroligt mycket
säger hon.
Julgranar. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
För den som har tröttnat på julgranen presenterar Mats-Ola Persson på Asmoarp ett alternativ
en jultall. Den är i lagom storlek för att tas in och kläs precis som en gran
men ger ett lite annorlunda intryck. – Det är en del som vill ha och pynta upp i en hörna
För den som ännu inte har skaffat sig en julgran är det nu hög tid. Hos granförsäljarna såväl som i butikerna med plastgranar är det fullt med folk som alla letar efter den perfekta granen. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.