Jens Olsson älskar sitt Hovdala

Hässleholm – Jag har följt restaureringen från början och ofta kommit hit privat med familjen.
Hässleholm • Publicerad 9 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Jens Olsson har i många år gillat Hovdala slott och besökt området med sin familj. Nu har han fått jobb slottsansvarig. Foto: HELENE NORDGREN
Jens Olsson har i många år gillat Hovdala slott och besökt området med sin familj. Nu har han fått jobb slottsansvarig. Foto: HELENE NORDGREN

– Jag har följt restaureringen från början och ofta kommit hit privat med familjen. Jag älskar stället!, förklarar Jens som började sitt jobb i mars. Han tar emot i arrendatorsbostaden där kontoret finns och visar entusiastiskt runt. Som historiker och byggnadsantikvarie uppskattar han så klart miljön extra. Och Jens Olsson är full av beundran för arbetena som gjorts på byggnaderna. – Väldigt lyckat. Man har utgått från förutsättningarna och sparat lite från alla tidslager. Hovdala är ett fantastiskt slott. Det ligger mitt i spenaten och saknar helt den pampighet som finns på andra skånska slott. Här är det sparsmakat, konstaterar han.

Som slottsansvarig bestämmer han ytterst över verksamheten på slottet, även om han betonar lagarbete framför den hierarkiska ordningen. Efter blott tre månader på jobbet är han dock försiktig med visionerna. Men avslöjar dock lite. – Jag vill förstärka Hovdalas ekologiska och rättvisemärkta profil. Det ska gälla allt från val av diskmedel till val av arrangemang. Jag tror det är viktigt för samhället och viktigt för besöksnäringen.

Snapphanarna då? Hur tänker Jens Olsson förhålla sig till dem? – Jag är lite kluven inför den delen. De är en del av slottets historia och vi måste naturligtvis berätta om dem. Vi får dock inte fastna i snapphanetiden. Vi har så otroligt lite gemensamt med människor som levde för över 300 år sedan. Jag skulle tro att vi har mer gemensamt med dagens Bagdadbor än med 1600-talets skåningar, resonerar Jens Olsson som ju faktiskt delar förnamn med en för Hovdala ytterst avgörande person: Jens Mikkelsen som adlades med namnet Ehrenborg efter sina insatser för svenskarna (Mikkelsen var dansk) under det Skånska kriget 1676-1679. Just Hovdalas krigiska del kommer att lyftas fram genom en ny serie vandringar under namnet "Fred och ofred på Hovdala" med start på torsdag den elfte juni. – Vandringarna ska täcka in allt från slaget vid Mjölkalånga 1318 till P2:s nedläggning år 2000 och leds av före detta militärer. Det kommer att bli otroligt spännande, säger Jens Olsson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.