Kassaregister betungande för småhandlare

Hässleholm Skatteverket har upptäckt att vissa handlare manipulerar med kassaregistret, på så sätt mister staten stora skatteinkomster.
Hässleholm • Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Skatteverket har upptäckt att vissa handlare manipulerar med kassaregistret, på så sätt mister staten stora skatteinkomster. Men en ny lag ska göra det svårare att fiffla. Från och med den första januari 2010 måste alla handlare inneha ett certifierat kassaregister och en svart låda som möjliggör för Skatteverket att kontrollera vad en butik säljer. Följs inte lagen kan Skatteverket ta ut en straffavgift. För många mindre handlare med kontanthandel kan den nya lagen bli mycket betungande. Wiktors – som i år fyller 100 år – räknar med en kostnad på flera hundra tusen kronor för det datasystem som måste installeras. – För dem som enbart har några få leverantörer eller enbart en leverantör där man kan köpa deras register är det väl inte så farligt. Men för oss med mellan 50 och 100 leverantörer och som själva måste lägga upp allt på data blir det en stor kostnad, säger ägarna till Wiktors, bröderna Kalle och Pelle Nilsson irriterat. Till tidningen Järn-Bygg-Färg säger handläggaren vid Svensk Handel, Lars G. Olsson, att Skatteverket ännu inte presenterad vad certifieringen ska innebära. – Eftersom tillverkarna av register, eller kontrollenheter, så kallade "svarta lådor", inte heller vet vad som krävs finns ännu inte vare sig hård eller mjuk vara för att klara kraven. Lars G. Olsson tillägger i Järn-Bygg-Färg att Skatteverket med säkerhet kommer att få revidera sin tidsplan väsentligt. Att byta ut alla kassaregister tar tid. Tillverkarna räknar med att bli klara i mitten av 2020-talet. Undantagna är taxi, torg- och marknadshandel, distans- och hemförsäljning, verksamheter med obetydlig omfattning, skattebefriade organisationer, varuautomater och automatspel enligt lotterilagen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.