Annons

Kemikaliesamlare döms på alla punkter

Hässleholm • Publicerad 5 februari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Totalt hade mannen runt 1,9 ton kemikalier i huset. Många av dessa var brandfarliga, explosiva eller giftig – eller en kombination av dem. Foto: Förundersökningen
Totalt hade mannen runt 1,9 ton kemikalier i huset. Många av dessa var brandfarliga, explosiva eller giftig – eller en kombination av dem. Foto: Förundersökningen

Den åtalade mannen, som är i 60-årsåldern, ställdes till svars för miljöfarlig kemikaliehantering, otillåten miljöverksamhet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mot sitt nekande dömdes han av en enig tingsrätt som skyldig på samtliga punkter.

Annons

Tingsrätten konstaterar i domen att det är förhållandevis allvarliga brott som begåtts och att straffvärdet uppgår till sex månaders fängelse. Ändå blir det bara villkorlig dom och 100 dagsböter à 130 kronor, totalt 13 000 kronor, att betala.

Mannens kemikaliesamling upptäcktes i samband med en mindre brand under försommaren 2018, och det var mannen själv som larmade räddningstjänsten. Branden hade startat vid en luftkompressor nära ytterdörren och kunde snabbt släckas. Enligt Leif Hylander, räddningschef i Perstorp, berodde branden på ett elfel, och elinstallationerna i huset var ytterst provisoriskt utförda. Hade branden startat längre in i fastigheten hade man sannolikt gått in med rökdykare, vilket hade inneburit en direkt livsfara i och med att mannens kemikaliesamling inte var känd.

Under polisförhör vittnade flera experter om vilka förödande konsekvenser en fullskalig brand kunnat få – både sett till explosionsrisk och kemikalier som skulle läckt ut i naturen. Två vattenskyddsområden finns ett par hundra meter från fastigheten.

Fakta:

Kemikaliefynd på fastigheten

Totalt omhändertagen mängd:

• Giftiga ämnen: 228 kg

Andra anmärkningsvärda ämnen:

Summorna av ovanstående blir inte detsamma som totalvikten då vissa ämnen går in under flera olika egenskaper, samtidigt som det gjorts schablonmässiga viktavdrag för emballaget.

Fakta: Sysav Industri

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons