”Klart att vi levt i ovisshet”

HÄSTVEDA Hästvedafabriken ska bli specialister på trä
Hässleholm • Publicerad 26 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Tomas Persson, platschef på Hilding Anders i Hästveda, har haft sina aningar om att något varit på gång att hända med produktionen i Hästveda. Men även om cirka 25 tjänster kan komma att försvinna hoppas han att det ska komma något gott ur det hela. 				               Foto: Robert Rolf
Tomas Persson, platschef på Hilding Anders i Hästveda, har haft sina aningar om att något varit på gång att hända med produktionen i Hästveda. Men även om cirka 25 tjänster kan komma att försvinna hoppas han att det ska komma något gott ur det hela. Foto: Robert Rolf

Redan i oktober i fjol fick Tomas Persson, platschef på Hilding Anders i Hästveda, besked om att koncernledningen skulle se över om det fanns samordningsvinster att göra, men vad det skulle innebära rent konkret blev inte klart förrän i torsdags då beskedet om att cirka 25 tjänster kan komma att försvinna i samband med en flytt av madrasstillverkningen och sängramsmonteringen till Rydaholm.

– Det är klart att vi levt i ovisshet sedan i oktober, och jag har försökt söka efter info och svar i de utredningar som gjorts och som vi delvis varit delaktiga i genom att ta fram uppgifter, men det var först i går (läs: i torsdags) som något blev klart. Sen kan jag förstå att man velat vara tidig med att gå med information i fjol om att något kunde hända, säger Tomas Persson.

När beskedet kom i fjol om att en översyn av verksamheten skulle göras hade de i Hästveda redan börjat specialisera sig på träkomponentstillverkningen.

– 2013, eller om det var tidigt 2014, lades ett stort varsel här och vi blev av med cirka 100 miljoner kronor i omsättning. Vi fortsatte med den produktionen vi hade, men samtidigt började vi utveckla träavdelningen och det har vi fortsatt göra parallellt med den övriga verksamheten, säger Tomas Persson.

I praktiken innebär det att de i Hästveda kommer att kapa, hyvla och fräsa material till stora delar av koncernens fabriker, och de kommer att hantera större mängder än vad de gör i dag.

– Även om vi kommer att ha större volymer så innebär det inte att vi blir fler i numerären eftersom det här görs av maskiner. Men visst blir det fler mantimmar och det kan komma att behövas högkompetent personal med CNC- och maskinkunskap, säger Tomas Persson.

Förutom träavdelningen kommer lager och logistik bli kvar i Hästveda, precis som den administrativa del som koncernen samlat i Hästveda.

– På sikt tror jag det går att utveckla lagerdelen här. Det finns en vinning i att ha allting samlat på ett ställe, och vi har plats för det, säger Tomas Persson och tänker på de cirka 6 000 kvadratmeterna under tak som kommer att stå tomma efter flytten till Rydaholm och att det finns lite drygt 110 000 kvadratmeter mark.

– Skulle det behövas så kan vi bygga till här.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.