Kon slaktades – ute i hagen

Hässleholm Polisen gjorde bedömningen att den döda kon i en hage vid Möllerödsfältet utanför Finja fastnat för att sedan falla offer för rovdjur.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
från kroppen. Här inspekteras kadavret av Krister Henriksson vid länsstyrelsen. Ägarna till kon
från kroppen. Här inspekteras kadavret av Krister Henriksson vid länsstyrelsen. Ägarna till kon

Polisen gjorde bedömningen att den döda kon i en hage vid Möllerödsfältet utanför Finja fastnat för att sedan falla offer för rovdjur. Ägaren till djuret trodde att kon blivit knivskuren. Ägaren hade rätt. I går var representanter från länsstyrelsen ute i hagen för att undersöka den döda kon. Enligt Krister Henriksson, besiktningsman för rovdjursskadad tamboskap, har människor varit i farten. Trädet intill den döda kon har tydliga spår av rep som surrats runt stammen, där bark är borta. Alltså måste någon ha bundit djuret. Trädstammen var också täckt av blod, vilket tyder på att blodet forsat ut från den avskurna strupen. – Man ser tydligt ett snitt rakt över strupen, säger Krister Henriksson. Men det som helt avgör att rovdjur inte varit i farten är den mängd kött som försvunnit. Stora delar av kons frampartier är borta, likaså stora delar av partierna ovanför de båda bakbenen. Men också delar av ryggen och filén är borta. Det handlar alltså om köttjuvar – mitt ute i kohagen. Under natten till måndagen – kon hittades död på måndagen av djurets ägare efter att en fågelskådare slagit larm – har någon eller några personer, troligtvis flera eftersom det handlar om en 600 kilo tung ko, slaktat djuret. – Jag skulle tro att de skurit loss och burit bort 150-200 kilo kött. Det är de fina bitarna, säger Krister Henriksson, som bedömer tiden från dödandet till att köttet var bortburet till 30 minuter. Enligt Krister Henriksson är det inga amatörer som varit i farten, även om det nödvändigtvis inte behöver vara professionella slaktare. – Nej, men en viss kunskap om djurets anatomi har man. Det kan vi bland annat se på vilket sätt de båda bogbladen är bortskurna. Krister Henriksson har gjort 100 besiktningar men aldrig tidigare träffat på ren köttstöld ute i det fria. Bytet går knappast att sälja på den öppna marknaden då slaktat kött enligt reglerna ska ha en stämpel. Köttjuvarna har kunnat operera ganska ostört. Även om människor rör sig i området dagtid (fågelskådare och motocrossåkare) så finns det inga hus i närheten. Tjuvarna kan också ha tagit sig till och från platsen från flera håll, inte minst vattenvägen via Almaån. Parkerade tjuvarna sina bilar vid det nybyggda dämmet har de fått bära köttet 150 meter. – Vi hoppas naturligtvis att någon sett något och kan tipsa polisen, säger Emma Persson. Hon och Johan Ströbeck bor i Västra Torup och de hyr kohagen av kommunen. I hagen betar 20 äldre kor och 13 kalvar. – Vi ska hålla lite mer uppsikt framöver och kanske också kontakta grannar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.