Kritiserat vårdhem i konkurs

Hässleholm Ett tiotal anställda berörs av konkursen och enligt konkursförvaltaren Johan Schubert, som tagit över driften, bor det för närvarande två pojkar på hemmet.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Ett tiotal anställda berörs av konkursen och enligt konkursförvaltaren Johan Schubert, som tagit över driften, bor det för närvarande två pojkar på hemmet. De måste nu placeras om, något han räknar med ska kunna ske denna vecka. – Därefter ska hemmet avvecklas och eventuella tillgångar säljas, säger han. Louisebo, som är ett hem för vård eller boende, har nio platser och öppnade i april förra året. Målgruppen var pojkar i åldern 14-20 år med relationsproblem, konflikter i familjen eller andra psykosociala problem. Men ända sedan starten har det varit svårt att få platserna fyllda. – Det har varit för dåligt underlag. Det är trots allt så att när man drar in i kommunerna placerar man färre. Kanske är det så att man i stället anstränger familjehemmen mer, säger Louise Sjöberg. Förutom att Louisebo haft svårt att fylla sina platser har det fått kritik från länsstyrelsen. Ett tillsynsbesök länsstyrelsen gjorde i våras visade bland annat att föreståndaren under perioder varit helt frånvarande. På hennes tjänst har i stället en föreståndare som inte varit godkänd av länsstyrelsen vikarierat. – Sammantaget är det väldigt många områden där det brister. Jag tycker man i nuläget kan ifrågasätta om verksamheten kan ge effekt, konstaterade socialkonsulent Ingrid Andersson då. I juli fick Louisebo också ett föreläggande från länsstyrelsen att senast den 1 september redovisa hur man tänkte komma tillrätta med missförhållandena. Om så inte skedde hotade länsstyrelsen med att förbjuda fortsatt verksamhet. Men dagarna innan redovisningen skulle vara inne gick verksamheten alltså i konkurs. Enligt Johan Schubert har Louisebo skulder till leverantörer, banken och staten. Hur stora de är har han ännu inte riktigt grepp om. – Jag skulle tippa på att skulderna uppgår till en miljon kronor, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.