Kvinna nekas hjälp för matmissbruk

HÄSSLEHOLM Varken matmissbruk, spelmissbruk eller sexmissbruk är socialnämndens ansvar att hjälpa den enskilde med.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Kvinnan är matmissbrukare och lider av så kraftig fetma att hon knappt kan gå eller stå, vilket gör henne helt isolerad. Levern fungerar sämre på grund av den kraftiga övervikten och den stora mängden vätska i kroppen gör det omöjligt att ligga ned och sova.

För att bokstavligt talat komma på fötter igen har hon ansökt om att få komma till ett behandlingshem, och yrkat bistånd till kostnaderna hos socialnämnden i Hässleholms kommun. Denna säger dock nej – och får rätt av förvaltningsrätten, som konstaterar att det krävs en uttrycklig lagändring om begreppet missbrukare ska omfatta även andra än de som nyttjar ”alkohol, narkotika och andra beroendeframkallande medel”.Enligt socialnämnden bör istället Region Skåne tillgodose kvinnans behov av behandling för hennes matmissbruk.

Förvaltningsrätten konstaterar att det aktuella fallet aktualiserar frågan om gränsdragningen mellan socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvarsområden.– Behandling av matmissbruk får i första hand ses som ett led i medicinsk och psykiatrisk behandling och ansvaret får därför i första hand ligga inom sjukvårdens ansvarsområde, skriver rätten i sin dom.Kvinnan uppmanas nu att skriva en egenremiss till psykiatrimottagningen för att få hjälp.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.