Lägenhet drabbad av vägglöss

Hässleholm Nu väntar sanering av lägenheten och genomgång av resten av huset.
Hässleholm • Publicerad 13 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Nu väntar sanering av lägenheten och genomgång av resten av huset. – Vi vet ännu inte hur lössen är spridda i huset, konstaterar miljöchefen Sven-Inge Svensson.

Men på saneringsföretaget Anticimex ger man lugnande besked. Det är ytterst sällan som lössen sprider sig utanför de drabbade rummen, annat än om de följer med människorna och deras bohag. Människorna som bor i rummet tillhandahåller ju insekternas föda; blod.Risken för att människor i andra lägenheter i huset på Kroppedammsgatan ska vara drabbade av vägglöss genom att insekterna spritt sig till andra lägenheter betraktar Emil Öberg, skadedjursexpert på Anticimex som liten. – Den risken kan finnas på ställen med enkla väggar av gips och reglar, exempelvis på hotell eller i studentbostäder. Inte i hyreshus med betongväggar, förklarar han.Risken att djuren skulle sprida exempelvis via ventilationen betraktar han som obefintlig. I så kalla ogästvänliga miljöer trivs inga löss.– De tillfällen vi kan få sanera hela fastigheter är vid angrepp av exempelvis kackerlackor.

Huset och den aktuella lägenheten är också drabbat av fukt- och mögelskador. Men inte heller det gillar lössen.– Nej men fukten kan försvåra saneringen eftersom våra preparat är känsliga för fukt, konstaterar Emil Öberg.Miljökontoret har haft kontakt med fastighetsägaren Peter Bjerregaard. Miljökontoret ska även träffa honom i nästa vecka angående flera klagomål på fukt och mögel.– Vi vill se en plan för hur fastighetsägaren ska åtgärda problemen i huset.Efter att ha varit mer eller mindre borta i årtionden, har vägglössen växt till ett allt större problem under de senaste åren. En av orsakerna till ökningen tillskrivs ett ökat resande. Insekterna följer helt enkelt med våra resväskor hem.

Modet med begagnade möbler från loppisar och auktioner anses också som en bidragande orsak. Man kan också få hem vägglöss genom något så enkelt som att låna böcker.I Hässleholm är det däremot mycket ovanligt med vägglöss. Sven-Inge Svensson har jobbat med miljö- och hälsofrågor i Hässleholm sedan 1970-talet och kan bara komma ihåg ett enda fall från slutet av 1970-talet.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.