Lagstiftningen har blivit hårdare

Hässleholm • Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det förklarar Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på försäkringskassan.

2015 fick försäkringskassan regeringens uppdrag att ta fram bättre underlag för beslut om rätt till sjukförsäkring.

– Före 2015 var vi på många avstämningsmöten med arbetsgivare och vården. Då såg vi att arbetsgivarna och vården i många fall kunde sköta det själva. Vi informerar arbetsgivare om det behöver hållas avstämningsmöten. Det finns de som tycker att vi ska vara på fler avstämningsmöten, men vi har begränsade resurser till det, förklarar Cecilia Udin.

Försäkringskassans uppgift är att hjälpa den enskilde att komma tillbaka i arbete.

– Vi ska se till att vi är med i ärenden där det behövs. Det är viktigt att försäkringskassan har ett bra underlag. Det är också en missuppfattning att ett läkarintyg alltid ger rätt till sjukpenning. Läkaren beskriver patientens begränsningar. Försäkringskassan utgår även utifrån andra underlag, säger Cecilia Udin.

Hon betonar att det alltid är viktigt med kvalitet i underlagen så att lika bedömningar görs i enskilda ärenden.

– Lagstiftningen har blivit hårdare. Efter sex månader ska man se om den sjukskrivne kan göra något annat arbete, eftersom man såg tidigare att många låstes in i försäkringen. Sjukpenningen är en omställningsförsäkring, säger Cecilia Udin.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.