Läsarkafé drog fullt tält på Stortorget

Hässleholm Runt 200 personer dök upp på Stortorget för att diskutera vad som ska göras för att rädda Hässleholms centrum på tidningens läsarkafé på torsdagskvällen.
Hässleholm • Publicerad 18 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Alla, både den sjuhövdade panelen med politiker, handlare och tjänstemän och de som gjorde sin röst hörd i publiken var rörande ense om att tillgängligheten måste bli bättre. För den 28 miljoner dyra omgörningen senast blev inte helt lyckad. I tältet rymdes knappt 100 sittande åhörare och det fanns nog lika många privatpersoner utanför. En av de som letat sig dit var Douglas Roth. Nu som privatperson och inte i egenskap av fullmäktiges ordförande med M-beteckning.

– Misstagen skedde när arbetet med att ta fram en förändring av centrum började, utan att förankras i kommunstyrelsen. Det blev fel. Vi tyckte att man skulle får stanna med bil utanför centralen, men så blev det inte. Det är en ynkedom, som bör ändras, underströk Douglas Roth.

Lena Wallentheim (S) vill inte har mer biltrafik på Järnvägsgatan, men kan mycket väl tänka sig en plats för att stanna för hämtning och lämning.

Ann Olausson ville att man skulle tänka framåt, på hur centrum ska se ut efter att fyrspåret mellan Lund och Hässleholm blir klart.

P-automaterna engagerade många i både publik och panel. Urmakare Benny Söderberg i panelen anser det är provocerande att hälften av platserna vid Stadshusets parkering upplåts till dem som jobbar i Stadshuset.

När folk i publiken efterlyste p-skiva fick de medhåll av Romano Fagone, som är delägare i Nisses vid Stortorget och Benny Söderberg.

Men hur ska då centrum räddas? vilket var kvällens tema i tältet.

En saluhall med försäljning av närodlat kom upp som förslag, vilket Lena Wallentheim själv har haft på sin önskelista mycket länge.

Fotnot: I onsdagens tidning förekommer fel i bildtexterna till bilderna. Vi beklagar detta. 

bild 1/7
Lars Nord ville förbjuda all privatbilism på Järnvägsgatan.   
                                       Foto: Stefan Sandström
Norra Skånes tältmöte, om centrums framtid, på Stortorget i Hässleholm.                          Foto: Stefan Sandström
Mitt i cent­rum hölls sam­talet om cent­rums ut­form­ning.  						   Foto: Ste­fan Sandström
Boende i kvarteret har synpunkter på tillgängligheten för boenden.                  Foto: Stefan Sandström
Douglas Roth beklagade att Järnvägsgatans ombyggnad inte blev bra.                           Foto: Stefan Sandström
Tillgängligheten och p-skiva var ett hett debattämne på läsarkaféet.                             Foto: Stefan Sandström
Ann Olausson vill att man funderar på hur centrum ska se ut när fyrspåret kommer till Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Lars Nord ville förbjuda all privatbilism på Järnvägsgatan.   
                                       Foto: Stefan Sandström
Norra Skånes tältmöte, om centrums framtid, på Stortorget i Hässleholm.                          Foto: Stefan Sandström
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.