Lyckad kafésommar i stan

Hässleholm • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I centrala Hässleholm är det gott om besökare på kaféerna som omringar Stortorget. Sommaren har också varit bra för de tre fiken som ligger i anslutning till torget – Bjärnors Konditori, Espresso House och Madrix.

– Den har varit jättefin. Det är mycket glada människor och turister, men utan våra stammisar vore vi ingenting. De är fantastiska. Det rör sig mycket folk här och vi blir lite som en turistbyrå men det gör vi så gärna, säger Madlén Sjögaardh, ägare till Madrix.

Sommarens väder, med en kall julimånad, har bidragit till goda affärer för kaféerna.

– För varma somrar är inte bra för då flyr hässleholmarna Hässleholm. Blandat väder är det bästa. Då stannar folk hemma och gör stan, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Sjögaardh.

Rakt över torget, på Bjärnors Konditori, har de också märkt av en ökning av gäster den här sommaren jämfört med föregående år.

– För vår del är det lite bättre. En konkurrent (Lövet) har stängt och vi är ganska ensamma, säger Lolita Svensson, som arbetar på konditoriet, och ger ytterligare en anledning till den ökade mängden kunder och större försäljningen.

– Vi har under två års tid drabbats av ombyggnaden. Det gjorde mycket. Ingen ville komma hit och lyssa på arbetsmaskiner.

På Espresso House konstaterar man att antalet besökare, föga förvånande, är beroende av vädret.

– Det märks att det är sommartid då det är mycket turister. Sen har vi även mycket stamgäster som har semester och brukar komma ner, säger den nya platschefen Moa Selerud.

Till just Espresso House lockas också många tågresenärer.

– Det är första gången jag är här, säger Viktor som avnjuter en kopp kaffe i väntan på tåget.

Varför blev det just Espresso House? – Det var det som låg närmast stationen.

En som är och fikar desto oftare i Hässleholm är Bitte Ydrefelt, som passade på att ta en kaffe och kaka på Bjärnors Konditori efter att ha uträttat dagens ärenden.

– Det är trevligt tycker jag. Jag väljer alltid nån av de två mer privata, som har samma utbud. Jag gillar inte Espresso House, säger hon.

På Madrix sitter två äldre damer och avnjuter en var sin glasskaffedrink.

– De har både utbudet och läget. Det är väldigt bra, säger damerna.

Även om sommaren varit bra märker Bjärnors Konditori av en nedgång under semestertider.

– Hässleholm dör på sommaren, konstaterar Lolita Svensson.

En stor skillnad under sommarmånaderna jämfört med hösten och vintern är vad fiken främst säljer. På Bjärnors Konditori gör de egen glass, på Espresso House säljs mycket frappucino och iste medan glasskaffedrinken är en storsäljare på Madrix.

På just Madrix skiljer sig inte antalet besökare heller nämnvärt beroende på vilken årstid det är.

– Vi har ganska jämnt men det är andra människor. Nu är det mycket turister. Hässleholm har faktiskt betydligt mer turister än vad folk tror och det är väldigt roligt, säger Madlén Sjögaardh.

bild 1/4
Lolita Svensson arbetar på Bjärnors. 	        Foto: Robert Rosén
Madlén Sjögaardh, ägare till Madrix, menar att det blandade sommarvädret är till godo för kaféerna. 							          Foto: Robert Rosén
Kalla drycker är populära på kafékedjan.      Foto: Robert Rosén
Bitte Yrdefelt är en nöjd kafégäst. 	        Foto: Robert Rosén
Lolita Svensson arbetar på Bjärnors. 	        Foto: Robert Rosén
Madlén Sjögaardh, ägare till Madrix, menar att det blandade sommarvädret är till godo för kaféerna. 							          Foto: Robert Rosén
Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.