Lyckad påskmarknad tog besökare under jord

Hässleholm • Publicerad 22 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Färgglada vimplar, hopptorn och doften av nygrillad korv möter besökaren ute vid Tykarpsgrottornas grönområde. Här står en handfull bodar som bland annat saluför brända mandlar, sylt och barnkläder.

– De flesta av de som ställer ut kommer från närområdet, berättar Anna Axelsson som tillsammans med maken Marcus drivit Tykarpsgrottans verksamhet i sju år.

I en av bodarna, bakom en hylla med små syltburkar sitter Neo Sundqvist och delar ut smakprov av mormoderns hemmagjorda marmelader.

– Han hjälper mig och får samtidigt lära sig att prata med kunder, säger Anette Myrberg som tillsammans med barnbarnet bor på områdets camping över helgen.

Hon har tidigare ställt ut sina naturproducerade sylter på Tykarpsgrottans julmarknad.

För Neo Sundqvist var det extra spännande att gå ner i grottan.

– Det var mitt första besök. Först var det lite läskigt, men sen vande jag mig och då var de häftigt.

Tykarpsgrottan ligger tolv meter under jord och har en stadig temperatur på åtta grader året runt. Här finns ytterligare några av påskmarknadens totalt 25 utställare. Flera levande ljus lyser upp bergrummet som helgen till ära dekorerats med små påskhäxor på kvast.

För Sösdalaborna Marie Kajsson och Elisabet Stern är det premiärbesök på marknaden:

– Jag kände bara ”wow” när jag kom ner här, jag kan inte förstå att jag inte varit här tidigare, berättar Marie Kajsson som köpt med sig en bit ostkaka hem.

– Det är viktigt att det händer något lokalt. Det behövs verkligen, fortsätter hon och får medhåll av sin väninna.

Efter helgens marknad väntar en liten utvärdering av personalen, som hoppas på fler liknande arrangemang i framtiden. Om det blir just påskmarknad vet de emellertid inte än.

– Det beror på när påsken infaller. Vårmarknad hoppas vi i alla fall på, berättar Anna Axelsson som ser fram emot en fortsatt händelserik sommar i Tykarpsgrottan.

bild 1/4
Anna Axelsson arrangerar provning av kaffegök i gruvan. Foto: Sofia Åström/arkiv
Marie Kajsson och Elisabet Stern överraskades positivt under sitt premiärbesök i grottan.
Neo Sundqvist från Vellinge hjälper sin mormor Anette Myrberg att sälja sylt och marmelad. Det är första gången han är i Ignaberga och i Tykarpsgrottan. Här har han funnit vännen Oliver Eliasson från Hässleholm som får vara med.
											       Foto: Sofia Åström
Lisa Rosenkvist bjuder på smakprov av sin egengjorda chilihonung. Hon gläds av att många besökare stannat upp för att prata och visat intresse för sina produkter. Här bjuder hon på chilihonung och chokladkräm.
Anna Axelsson arrangerar provning av kaffegök i gruvan. Foto: Sofia Åström/arkiv
Marie Kajsson och Elisabet Stern överraskades positivt under sitt premiärbesök i grottan.
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.