Många åsikter om alkohollag

Hässleholm Det har förmodligen aldrig varit krångligare att starta verksamhet som krögare.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Numera krävs ett varierat matutbud med förrätt
Numera krävs ett varierat matutbud med förrätt

Det har förmodligen aldrig varit krångligare att starta verksamhet som krögare. För att få serveringstillstånd krävs för det första att man kan visa upp ett tiotal blanketter från olika myndigheter. Dessutom finns en ny alkohollag från den förste januari 2010 att ha koll på - där det bland annat ingår ett hårt kritiserat kunskapstest.

Om denna nya lag handlade det när 35-40 krögare samlades på Hässleholmsgården under torsdagen.–Alla vet att det finns en ny alkohollag men en hel del kände inte till innehållet i detalj. Jag tror att många uppfattar det som komplicerat, konstaterar Jörg Ingers.

Numera krävs ett varierat matutbud med förrätt, huvudrätt och efterrätt för att få servera vin och sprit.Den som startar ny verksamhet måste även göra ett speciellt prov som tagits fram av Statens folkhälsoinstitut, och som fått hård kritik från hela landet.–Det har litegrann karaktären av kuggfrågor och innehåller en del frågor där krögaren faktiskt inte borde behöva känna till svaren, menar Jörg Ingers.En del av innehållet har dock förändrats efter synpunkter från restaurang-ägarna (bland annat den omständiga formuleringen "detaljhandelsmonopolet" som syftar på Systembolaget).Positivt enligt många är att cateringrörelser numera bara behöver söka tillstånd en gång istället för som tidigare vid varje serveringstillfälle.I Hässleholms kommun har omkring femtio restauranger/serveringar tillstånd för att servera alkohol.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.