Många tänkte på tiggarna

hässleholm Norra Skånes reportage om de hemlösa rumänska tiggarna i Hässleholm har satt fart på allmänhetens givmildhet under julhelgen.
Hässleholm • Publicerad 27 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Berth Wåhlin och Markus Tilliander från Lions club i Hässleholm ska sent på julaftons eftermiddag 2014 ge sig ut till de tiggande romernas tält- och brädskjul i Hässleholm med julmat och andra matvaror.
Berth Wåhlin och Markus Tilliander från Lions club i Hässleholm ska sent på julaftons eftermiddag 2014 ge sig ut till de tiggande romernas tält- och brädskjul i Hässleholm med julmat och andra matvaror.

Folk kom ut till romernas kalla brädskjul i stan med både mat, dryck, lite kläder och annat.Lions Club åkte efter avslutat firande i församlingshuset, ”Jul i gemenskap”, sent på julaftons eftermiddag ut till romerna för att lämna lådor och kassar med mat.Berth Wåhlin, 73, som under många år har jobbat med detta julfirande i stan, hade famnen full av matkassar. Där serverades fullt julbord, efterrätt, kaffe, julkakor, gotter med mera.- Jag har upplevt massor av jular i Hässleholm, men jag har aldrig någonsin förut varit med om att folk ”firar jul” i ett brädskjul och under skynken och på madrasser ute i det fria, säger Lions veteran, den pensionerade adjunkten Berth Wåhlin- Detta är absolut inte människovärdigt. Jag blir ledsen och upprörd långt in i själen.När Wåhin och Tilliander kom ut till lägret lägret i den lilla, täta buskridån nästan mitt i Hässleholm, möttes de av flera romska tiggare, som bor på den här fuktiga platsen. Mannarna från Lions kunde göra sig förstådda och de blev varmt mottagna. Matvarorna överlämnades. Det var olika julrätter som tillagats i församlingshusets kök.- Ett gripande ögonblick, julafton 2014, säger Wåhlin, som aldrig trott, att han skulle få uppleva något liknande hemma i Hässleholm.- Här har vi alla ett ansvar för våra medmänniskor.Även privatpersoner tog reda på var tältlägret ligger. En av dessa var Helena Karlsson, kaféföreståndare i stan:- När vi satt där hemma med barn och barnbarn, min mor och andra släktingar och åt gott och hade det varmt och skönt, tänkte vi givetvis på romerna där ute i skogskanten. Jag ringde en bekant här i stan och frågade var lägret ligger och sedan åkte vi dit med mat.- Vi möttes av tacksamma människor som kramade om oss. Även andra personer hörde av sig till tiggarna med bland annat mat.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.