Marin styrka ska skydda lastfartyg mot pirater

Hässleholm En både tuff som spännande uppgift.
Hässleholm • Publicerad 8 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Stödfartyget HMS Trossö tillsammans med kustkorvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö.
Stödfartyget HMS Trossö tillsammans med kustkorvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö.

En både tuff som spännande uppgift. Den svenska styrkan som består av två korvetter – HMS Stockholm och HMS Malmö – samt stöd- och ledningsfartyget HMS Trossö kan få möta beväpnade pirater i snabba båtar. Under de två senaste åren har piraterna kapat över 50 lastfartyg. De kapade lastfartygen håller de kvar i ett antal pirathamnar där besättningen blir gisslan i väntan på en lösensumma. – Men vi är inte så oroliga för uppgiften. De är beväpnade, men det är vi också. Dessutom har inga örlogsfartyg blivit attackerade där nere.

Då tror Henrik Nilsson att värmen blir den riktigt tuffa utmaningen. – Det är ett av världens varmaste platser. Och vad jag vet kan det bli upp mot 50 grader varm och det blir tufft att klara av den värmen. Fast vi har AC ombord på båtarna så det ska nog gå bra. När Henrik Nilsson och hans kamrater är ute till havs och eskorterar lastfartygen så arbetar alla i sextimmars skift. – Det kan vara lite jobbigt, men man vänjer sig. Fast de är inte ute till havs hela tiden utan har sin bas i hamnen i Djibouti. – Och då gäller hamnrutiner och då kan vi leva mer normalt och sova om nätterna. Från den 15 maj och fyra månader framåt ska den svenska marinstyrkan skydda matfartyg från pirater utanför Somalias kust.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.