Måste redovisa åtgärder mot förorenad jord

Hässleholm Miljönämnden begär nu att Björstorps träförädling i Emmaljunga redovisar vilka åtgärder som vidtagits mot risken för spridning av dioxinförorenad jord på fastigheten.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Miljönämnden begär nu att Björstorps träförädling i Emmaljunga redovisar vilka åtgärder som vidtagits mot risken för spridning av dioxinförorenad jord på fastigheten. Det är ett gammalt ärende och överklagandeprocesserna har medfört att ärendet och åtgärderna fördröjts i ett och ett halvt år. Vid sågverket har det bedrivits träskyddsbehandling samt doppning av virke. På grund av denna hantering har det ofta uppstått markföroreningar genom vätskor och behandlat virke. Efter egna utredningar av ägaren och länsstyrelsens senaste uppdrag om undersökning har det framkommit att vissa markområden på fastigheten är förorenade av tungmetaller från impregneringsmedel och klorerade ämnen från doppningsvätskor. Miljönämnden har tidigare förelagt ägaren att vidta förebyggande skyddsåtgärder mot spridning av klorerade giftiga ämnen, främst dioxin, från området. Nämndens föreläggande har överklagats i tre instanser. Högsta instansen, miljööverdomstolen fastställde den 6 januari i år miljönämndens beslut med ändringen att förelagda åtgärder skall vara vidtagna senast den 15 april 2009. Men något meddelande från företaget har inte lämnats. Tryckimpregneringen bedrevs under åren 1965 – 2003 och doppningsverksamheten pågick under åren 1978 – 1986.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.