Mellby Gård har lagt ett bud på KappAhl

HÄSSLEHOLM Till en kostnad av drygt en miljard kronor vill Mellby Gård köpa upp samtliga KappAhl-aktier för att sedan avnotera klädjätten från börsen.
Hässleholm • Publicerad 29 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Johan Andersson är vd för Mellby Gård. Han berättar att man ser ett långsiktigt ägande av KappAhl och att man nu ser över en rad butiker som kan läggas ner. Arkivbild
Johan Andersson är vd för Mellby Gård. Han berättar att man ser ett långsiktigt ägande av KappAhl och att man nu ser över en rad butiker som kan läggas ner. Arkivbild

Mellby Gård äger redan knappt 30 procent av alla KappAhl-aktier, och under måndagen offentliggjordes att man lägger ett bud på resterande aktier för att köpa ut företaget från börsen.

Budet är på 20 kronor per aktie, och kommer enligt budgivaren inte att höjas.

När Stockholmsbörsen stängdes under fredagen låg aktien på 13,99 kronor i värde, och hade då backat drygt två kronor på de senaste tre månaderna. På måndagen nådde den däremot upp till närmare 20 kronor.

KappAhl har på senaste tid redovisat siffror för en försäljning som minskar, och på de två senaste åren har aktien gått ner med närmare 70 procent.

– Mellby Gård vill fortsätta vara en långsiktig ägare i KappAhl, påpekar Johan Andersson som är vd i Mellby Gård. Vi tror på bolaget och tycker att det var rätt timing att trycka på knappen nu.

Johan Andersson kan se att det finns samordningsvinster att göra eftersom bolaget redan äger företag inom klädbranschen.

Johan Andersson menar att det inte finns någon fördel med att företaget finns på börsen. I samband med att man vill genomföra förändringar på lång sikt vill man inte behöva lägga ner kraft på att presentera kvartalsrapporter. De utmaningar som man står inför kan vara lättare att ta sig an i ett onoterat företag.

Inom bolaget håller man på att se över ett 20-tal fysiska butiker som i förlängningen kan läggas ner.

Johan Andersson vill däremot inte uttrycka det så drastiskt som att en butiksdöd håller på att inträffa. Han tror att den fysiska butiken kommer att ha en plats tillsammans med en effektiv e-handel.

KappAhls e-handel uppgår i dag till sex procent av av den sammanlagda försäljningen på 4,8 miljarder kronor, berättar Johan Andersson. Han tror på tanken med att integrera de båda sätten att göra inköp med varandra. Ett exempel är click & collect som innebär att konsumenten handlar en vara online och sedan väljer att hämta den i en fysisk butik.

Det finns en rad villkor till affären. Ett av dessa är att Mellby Gård blir ägare till minst 90 procent av den totala mängden aktier.

Totalt finns det drygt 54 miljoner aktier som Mellby Gård vill köpa upp, till en kostnad av drygt en miljard kronor.

”Erbjudandet värderar KappAhl, baserat på samtliga 76 820 380 utestående aktier i KappAhl, till 1 536 miljoner kronor”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Så fort som Mellby Gård köpt upp aktier så att man äger minst 90 procent av totalen kommer man påkalla tvångsinlösen av resterande aktier, och i samband med det verka för att aktierna i KappAhl avnoteras från Stockholmsbörsen.

Mellby Gård AB grundades av Rune Andersson när han 1986 köpte gården Mellby Gård i Sösdala. Huvudsätet finns numera i Malmö.

Helén Fingalsson Lars-Åke Englund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.