Annons

Moderaterna bör lämna Carl Bildts Israelpolitik

Nyligen var det åter dags för Carl Bildt att intervjuas om konflikten mellan Israel och terroristorganisationen Hamas, i SVT:s Aktuellt.Hans ytliga analyser av läget gav inget nytt.
Israel-Palestina • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Bildt uttalar sig med arrogans om Israel, anser skribenten.
Carl Bildt uttalar sig med arrogans om Israel, anser skribenten.Foto: Jessica Gow/TT

Han uttalar sig med arrogans och menar att det är israelerna som själva har bäddat för den uppkomna situationen.Vet han inte att Hamas är en terrororganisation, som sedan de kom till makten, har som mål att krossa och förinta den judiska staten, med stöd från Iran och Hizbollah i Libanon. Hur kan man förhandla om fred, när den ena parten vill förgöra den andra?

Det ensidiga tillbakadragandet Israel gjorde under premiärminister Ariel Sharons ledning i augusti 2005, gjordes för att skapa avspänning i området, vilket misslyckades totalt. Hamas slog brutalt ut PLO och jagade dem från Gaza. Detta skulle hända på Västbanken också, om Israel skulle dra sig tillbaka även därifrån. Hamas vinner redan successivt terräng på Västbanken mot det försvagade PLO under Mahmoud Abbas.

Annons

Dessutom har Abbas inte heller fördömt Hamas barbariska attack mot Israel, tvärtom har han hyllat dem som hjältar. Dessa ledare ägnar sig inte åt att skapa drägliga levnadsvillkor för sina medborgare, utan är korrupta despoter, som mest tänker på sig själva.Tror verkligen Carl Bildt, att det går att omvända terrorister av IS-typ, som mördar och skändar civilbefolkningen i gränsområdet av Israel. Han talar om Israels rätt att försvara sig, men då bara proportionellt,men vem bestämmer vad det betyder?

Var Hamas våld proportionellt vid den senaste attacken mot festivalen i S.Israel?

Israel för en existentiell kamp för sin överlevnad som stat, och hade redan utplånats utan stödet från USA och FN. Carl Bildt talar myndigt om en förhandlingslösning, men det försökte man 1993 med Oslo-avtalet, som bara resulterade i mer inflytande över Gaza och Västbanken från Iran och deras terrororganisationer. Han var ju i hög grad med om en förhandlingslösning efter Balkankriget, som resulterade i en bräcklig stat i form av Bosnien-Hercegovina. Den brittiske premiärministern Chamberlain försökte förhandla med Hitler 1938 bara för att, året efter, upptäcka att han blivit grundlurad.

Om en förhandling skall lyckas och bli långsiktigt hållbar, måste båda sidor vara intresserade av att uppnå fred och därefter hålla ett för båda parter gynnsamt avtal.

Judar har lärt sig av historien, att när någon säger att de vill förinta dem, så måste det tas på allvar, och vi vet att både Hamas och Iran har den målsättningen.

Efter Hamas senaste anfall på Israels civilbefolkning, har dock det svenska biståndet tillfälligt pausats, förutom det rent humanitära, trots att Carl Bildt argumenterade emot. Även hans efterträdare på utrikesministerposten,Tobias Billström, lär ha tvekat.

KD, L, SD vill dessutom ta tillbaka erkännandet av Palestina,som socialdemokraterna genom Margot Wallström drev igenom 2014. Hon trodde nog att fler länder i EU skulle följa hennes exempel, men så blev inte fallet. Det hade varit en trovärdig markering mot Hamas, som styr på Gaza-remsan idag, att även moderaterna tog tillbaka erkännandet av den korrupta terrorstaten Palestina. Det är nu dags för Moderaterna att stiga ur Carl Bildts skugga, våga lämna gamla invanda hjulspår och stå på egna ben. En fin gest vore också att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, som ovan nämnda tre partier har föreslagit, för att förbättra relationen mellan Sverige och Israel.

Samuel B.

Annons
Annons
Annons
Annons