Moderaterna brassade på
Detta samtidigt som opinionssiffrorna för moderaterna inför Europavalet är vikande. – Opinionsundersökningar går upp och ned. Men det är på valdagen det gäller, kommenterade Gunilla Carlsson. För Gunilla Carlsson (född i Höör 1963) var besöket i Hässleholm speciellt. – Ja det var här jag gjorde mitt första valtal när jag kampanjade för Europaparlamentet, berättar Gunilla Carlsson som satt sju år i Europaparlamentet mellan 1995 och 2002. Men nu går det inte att rösta på Gunilla Carlsson. – Nej, det var sju goda år men otroligt slitsamma. Jag har gjort mitt i Bryssel. Är det inte förvirrande för väljarna att du är med och kampanjar när det inte går att rösta på dig? – Nej för mig är det viktigt att åka med och stötta Hans Wallmark i hans kampanj och för att kunna svara på frågor om hur det fungerar i Europaparlamentet. Hans Wallmark är en av moderaternas toppkandidater till Europaparlamentet och står på plats fem. Vid besöket i Hässleholm presenterade han och Gunilla Carlsson gemensamt ett färskt "kontrakt" med Sveriges väljare.
I sex punkter lovar man bland annat jobba för slopat jordbruksstöd, svensk ordning och reda på finanserna, export av svensk ren energi och svensk nolltolerans mot droger. – Vad blir den tuffaste punkten att driva i kontraktet? – Vi kommer att få tuffa strider om alla punkterna, men tuffast blir det nog kring kravet på ordning och reda i statsfinanserna inom EU när krisen hotar både jobb och välfärd, konstaterar Hans Wallmark och Gunilla Carlsson. I programmet står att jordbruksstödet (42 procent av EU:s totala budget) ska avvecklas. Hotas inte svenskt jordbruk allvarligt då? – Det handlar inte om att ta bort stödet snabbt, det handlar om att reformera det. Reformeringen säkert ta en mansålder, konstaterar Gunilla Carlsson.
Är det rimligt att fattiga afrikanska bönder konkurreras ut av subventionerade europeiska jordbruksprodukter? – Som biståndsminister anser jag det som ett stort hån, särskilt som det här är länder som vi betalar bistånd till. Det här är en ond cirkel som måste brytas, säger Gunilla Carlsson. I kontraktet talas också om att Sverige ska exportera miljövänlig el från kärnkraft och vindkraft till övriga EU för att minska beroendet av el från olja, kol och gas. Ska Sverige bygga fler kärnkraftverk? – Nej, men vi ska ersätta de gamla med nya och på så sätt kraftigt öka kapaciteten.