Morgongympa på skolan

Hässleholm På Västerskolan har eleverna morgongympa på skolgården sedan höstterminen startade. Sedan den infördes har eleverna blivit piggare och mer fokuserade.
Hässleholm • Publicerad 12 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Klockan 8.15 strömmar musik från högtalaren, som skolan köpt in för morgongympan, eller morgonpulsen som det kallas på Västerskolan, och ett hav av elever i årskurs F-6 börjar röra sig i takt efter gymnastikinstruktör Jonna Ronner på skolgården.

Det är lite si och så med koordinationen för en del, men alla verkar ha kul och hänger med i rörelserna.

En bit bort står ett gäng högstadielever och tittar på och några rör sig lite i takt efter musiken de också.

Jonna Ronner kör olika pass för att variera morgonpulsen fyra dagar i veckan en kvart.

På fredagar flyttar morgonpulsen in i klassrummen där det ligger på klasslärarnas ansvar att få upp pulsen på eleverna.

– Vi körde danspass hela höstterminen, men instruktören är ledig, så vi försöker att få in dansen i passen emellanåt också, berättar Jonna Ronner.

Det var Lena Larsson, som undervisar i svenska som andra språk och som har gympa som fritidsintresse samt Jonna Ronner, som startade morgonpulsen uppbackade av skolans biträdande rektor Marlene Ekstrand, som drev på dem att sätta igång pulspassen.

– Forskningen visar att efter ett utfört pulspass öppnas hjärnan mer och man blir mer mottaglig för inlärning, säger Lena Larsson.

Eleverna verkar inte bry sig om vilket väder det är, utan går in för gymnastiken med liv och lust.

Och förklaringen är enkel. De har själva märkt att det ger resultat.

– När jag rör på sig och tränar blir jag mer fokuserad, säger Miriam i årskurs 5.

Lärarna har märkt att det blir lite lugnare och barnen koncentrerar sig lite mer när de gjort av med energi på morgonen.

– Alla barn får inte en full start på dagen hemma. Morgonpulsen bidrar till det, säger Jonna Ronner.

Inför starten i höstas fick instruktörerna en halv dags utbildning och i klassrummen fick eleverna lära sig om olika aktiviteter.

Nu på fredag är det hälsodag på skolan då skolsköterskan medverkar. Då ska man prata om kost och hur viktigt det är med att starta dagen med en bra och nyttig frukost.

– Barn har generellt svårare att orka med i dag jämfört med tidigare. De har inte den uthålligheten. Därför tar vi oss alltid till fots till olika platser som vi ska till, förklarar Lena Larsson.

Varje aktivitet under dagen är hälsobefrämjande.

Förutom morgonpulsen har skolan infört trivselaktiviteter på två tredjedelar av rasterna. Och är vädret så dåligt att det inte går att vara ute så hålls morgonpulsen i korridoren.

– Det hände en gång i höstas när det regnade kraftigt, berättar Jonna Ronner.

Högstadieeleverna har än så länge ingen morgonpuls.

– Där vet de inte hur de ska organisera det än, säger Lena Larsson.

Morgonpulsen har blivit ett obligatoriskt inslag på Västerskolan. Andra skolor i kommunen har varit på studiebesök och lär ta efter Västerskolans exempel.

bild 1/4
Det gäller att hänga med i rörelserna i passen, som brukar variera mellan gångerna.                  Foto:Stefan Olofson
Jonna Ronner leder morgonpulsen på Västerskolan varje morgon. Alla elever i F-6 deltar.                 Foto: Stefan Olofson
Morgongympan har gjort eleverna piggare och mer fokuserade, tycker både elever och lärare.        Foto: Stefan Olofson
Vetenskapen visar att rörelse är viktig för att klara skolarbetet bra.        Foto: Stefan Olofson
Det gäller att hänga med i rörelserna i passen, som brukar variera mellan gångerna.                  Foto:Stefan Olofson
Jonna Ronner leder morgonpulsen på Västerskolan varje morgon. Alla elever i F-6 deltar.                 Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.