MS-sjuk får rätt mot kommunen

HÄSSLEHOLM En obotligt sjuk kvinna hade haft ledsagarservice i tio år när kommunens omsorgsförvaltning beslutade sig för att dra in den.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Kvinnan förklarade att hon hade ett lika stort behov av hjälp nu som tidigare. Hon kan inte gå utan en ledsagare och blir då sittande i sin lägenhet.

Kommunen hävdade å andra sidan att kvinnan blivit beviljad social samvaro/promenader två gånger i veckan, samt hjälp när hon ska gå och handla en gång i veckan – och att hon inte fick använda sin ledsagarservice till detta.

Det var efter uppgifter om att kvinnan inte använde servicen som det var tänkt (med andra ord för att delta i samhällets fritids- och kulturutbud) som omsorgsförvaltningen bestämde sig för att ompröva beslutet och då kom till en annan slutsats än tio år tidigare.

Nu slår dock domstolen fast att det tidigare beslutet inte är begränsat i tid och bara får ändras i särskilda fall. Något sådant fall rör det sig, enligt förvaltningsrätten, inte om här.

Omsorgsförvaltningen har inte kunnat visa att kvinnans tillstånd förbättrats eller hennes hjälpbehov förändrats. Att hon använt sin ledsagarservice till att handla är inte skäl nog, säger rätten.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.