Musiken ska fylla kyrkorna

Hässleholm • Publicerad 5 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Pernilla Andersson.  Arkivbild.
Pernilla Andersson. Arkivbild.

Som ett initiativ för att bevara det kyrkliga kulturarvet startades Church Keys i ett samarbete mellan Dave Stewart entertainment och engelska The Churches Conservation Trust.

Nu kommer evenemanget till Sverige. I samarbete med Hässleholms församling, Lunds Stift och Sensus studieförbund tas premiären till Ignaberga nya kyrka.

– Man kan väl säga att vi har många kyrkor där det inte bor så många runt omkring. Kyrkor som byggdes under en annan tid, berättar Klas Sturesson som är Präst och kyrkoherde i Hässleholms församling.

Han förklarar att det framförallt i England finns många kyrkor som blivit över, vilket var vad som inspirerade initiativet. Han menar att det är viktigt att uppmuntra till användning av gamla byggnader.

– Vi vill att man ska använda våra kyrkor, så att de står kvar i framtiden. Så att de inte står tomma, säger Klas Sturesson.

Detta ska göras genom musiken. Lördagen den 7 september kör det igång med fika, workshops, mat och uppträdanden. Då kan man höra Familjen Sigfridsson, Areskog & Bergqvist och Pernilla Andersson spela.

– Det är lite kul att vi har en sån känd. Men tanken är att det inte ska vara bara jättekända artister.

Han förklarar att de gärna ville ha blandade framträdanden. Kända såväl som lite mer okända. Men det viktigaste är att de på något sätt är lokala.

– Pernilla är ju från trakten även om hon är känd.

Ignaberga nya kyrka byggdes i slutet på 1800-talet. Till skillnad från Ignaberga gamla kyrka, som ofta används till gudstjänster och annat, så står den till större delen tom.

– Vi vill ju att kyrkorna ska vara levande miljöer, att de blir mötesplatser. Det blir lätt att det är det traditionella folk tänker på.

Genom musiken hoppas man på att hitta nya spännande användningsområden för kyrkorummet.

– Det är bra om folk känner att kyrkorna är ett ställe som man ska kunna komma till.

I stunden så är det svårt att säga hur stort evenemanget kommer bli, då biljetterna ännu inte släppts.

– Vi har inte annonserat så. Men de som jag mött tycker det här är mycket spännande. Jag tror intresset är stort!

För den som vill gå på sverigepremiären för Church Keys den sjunde september släpps biljetterna den elfte juli, det finns 208 platser. Mer information går att hitta på Lund Stifts och Hässleholms församlings facebooksidor samt svenska kyrkans hemsida.

Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.