Nej till elkabel överklagas

Hässleholm Svenska Kraftnät har valt att överklaga det beslut som tog i miljönämnden i Hässleholm angående nedgrävning av kabel i Ignaberga vattenskyddsområdet.
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Svenska Kraftnät har valt att överklaga det beslut som tog i miljönämnden i Hässleholm angående nedgrävning av kabel i Ignaberga vattenskyddsområdet. Nämnden sa blankt nej till företaget att schakta i området, samt att tanka sina arbetsfordon– Vi säger naturligtvis ja till Sydvästlänken, men tänker inte ge Svenska Kraftnät tillåtelse att dra en markkabel genom Ignaberga vattenskyddsområde, sade miljöchef Sven- Inge Svensson i samband med att beslutet togs i nämnden.

Anledningen är att kabelns placering skulle göra det svårt att dränera att utsläpp av till exempel diesel i vattenskyddsområdet.Miljönämnden tillägger att man ser positivt på den ursprungliga planen, att dra kabeln vinkelrätt mot väg 21. Kabeln skulle då löpa över åkrar istället för genom vatten.

Carina Vesterlund som är tillsynschef på miljökontoret berättar att det var väntat att Svenska Kraftnät skulle överklaga beslutet.– Vi följer såklart detta med intresse, säger hon. Beslutet att inte ge dispens för schaktning är en logisk konsekvens av vad de hela tiden har sagt i frågan och den sträckning som är den kommunen givit sitt godkännande till.– Vi tycker att det är onödigt att riskera det viktiga vattnet när det går att dra kabeln en annan väg, säger hon.I överklagan skriver Svenska Kraftnät att den sträckningsalternativ som kommunen hade i åtanke skulle få svåra konsekvenser för bland annat täckdikningsföretag och att skadorna kan bli bestående.Carina Vesterlund menar att hon inte sett någon rapport som belägger de påstådda riskerna.

Svenska Kraftnät skriver i sin överklagan att de vill ha en skyndsam handläggning på grund av att Sydvästlänken är ett prioriterat projekt.Ärendet går nu vidare till Länsstyrelsen som ska ge Hässleholms kommun rätt eller fel. Skulle kommunen få rätt så är nästa instans att överklaga till Miljödomstolen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.