Nu är högsäsong för återvinning

Hässleholm Maryanne Jönsson, informatör på företaget berättar att sommartid är det mycket liv och rörelse på centret.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Området är cirka 150 hektar stort och det är en mäktig syn uppifrån sopberget ute på återvinningscentralen utanför Vankiva.
Området är cirka 150 hektar stort och det är en mäktig syn uppifrån sopberget ute på återvinningscentralen utanför Vankiva.

Maryanne Jönsson, informatör på företaget berättar att sommartid är det mycket liv och rörelse på centret. – Vi för tyvärr ingen statistik men vi kan ju se med egna ögon att det bildas mycket köer vid återvinningscentralerna. – Många städar under semestern, så det kommer stadigt med folk varje sommar, fortsätter Maryanne.

Ett exempel är all elektronik som slängs. Under en vanlig vecka töms 25 två kubiks burar fyllda med både tv-apparater och gamla skrivare. Under sommaren kastas nästan det dubbla. Majoriteten som besöker återvinningscentralerna är noga med att slänga rätt och de flesta bryr sig om miljön. Ett vanligt fel är dock att de slänger en blandad säck i deponicontainern. – Deponi är bara gips, isolering, fönsterglas och speglar, det är annorlunda än hur man sorterar hemma i sitt eget hushåll, förklarar Maryanne. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Hässleholm Miljö AB samarbetat med HIF. Tommy Karlsson från organisationen är på plats varje dag med sin gamla postbil, för att hämta saker som fortfarande kan vara användbart. – Vi jobbar som tippvärdar varje lördag och hjälper folk att sortera deras skrot. I utbyte får vi kvarvarande och fungerande saker, förklarar han. – Cirka 70 procent av det vi får in får nytt liv genom loppmarknaden, fortsätter Tommy. Under åren har stölderna minskat som resultat av sjunkande metallpriser. Maryanne tror att många av de som stjäl inte betraktar sig själva som tjuvar. – Många ser ju det som bortkastat skrot, varför skulle det vara stöld? Även fåglarna har inneburit problem, i form av nedskitning, men numera får de härja fritt i området. – Fåglarna vet när de tippar av det organiska avfallet, de är intelligenta djur, berättar Maryanne. – Vi hyrde in en kommunjägare tidigare men tyckte det var onödigt då måsarna for sin kos varje gång de såg att hans bil var på ingång, skrattar hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.