Annons

Nu avverkas mer skog på Hovdala

Hässleholm Träd ska återplanteras och nya entreprenörer har anlitats för att avverka 16 hektar och gallra 80 hektar.
Hässleholm • Publicerad 3 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Nu avverkas mer skog på Hovdala. Träd ska återplanteras och nya entreprenörer har anlitats för att avverka 16 hektar och gallra 80 hektar Foto: Stefan Sandström
Nu avverkas mer skog på Hovdala. Träd ska återplanteras och nya entreprenörer har anlitats för att avverka 16 hektar och gallra 80 hektar Foto: Stefan Sandström

Under pågående rättsprocess mot Hibabs tidigare entreprenörer fortsätter det kommunala bolaget sitt skogsbruk ute på Hovdala och i Mölleröd. Nu ska 16 hektar granskog slutavverkas och 80 hektar gallras.

Enligt Kent Johannesson, Hibabs vd och Tommy Bengtsson, förvaltare, handlar det om ”normalt skogsbruk” och all gran som avverkas återplanteras.– Vi brukar vår skog för att få området tillgängligt och säkert. Träden här är runt 65 år gamla och många har drabbats av röta vilket innebär en risk vid till exempel storm, säger Tommy Bengtsson.

Annons

Hibab har gjort en ny upphandling och det är nu företaget Skånetimmer AB som ska genomföra uppdraget. Tidigare anlitade Sydved åtalades, och dömdes, i april i år för att ha avverkat ädellövskog utan tillstånd på just Hovdala. Straffet blev en företagsbot på 50 000 kronor. Ytterligare en underleverantör åtalades, men friades, för att ha förstört fornlämningar vid den markberedning som utfördes på platsen.Både Sydved och åklagaren har överklagat domarna och rättsprocessen pågår därför fortfarande.– Det kommer att hålla på länge, men vi fortsätter framåt, säger Kent Johannesson.

Avverkningen ska nu ske enligt konstens alla regler, menar han. Ingen ädellövskog ska röras, inte heller dungar med tall. Och där det finns fornlämningar, i utkanten av ett av de områden som ska brukas, ska ingen markberedning genomföras.– Vi har haft samrådsmöte med arrendatorer och andra berörda samt verksamma föreningar. Med tydlig information vill vi undvika missförstånd om att vi ”skövlar” skog utan anledning. Det blir inget kalhygge där vi jobbat, säger Kent Johannesson.

Ämnet är känsligt, dels för att Hovdala är väldigt populärt hos allmänheten, dels för att området är av speciell karaktär, menar han. Hela 40 procent består dessutom av ädellövskog.På frågan om det inte finns något alternativ till att avverka den omtyckta skogen är svaret jo – men i så fall först i framtiden.– Vi har en kommunekolog som är väldigt intresserad av alternativa metoder och vi har också en del provområden där vi testar hyggesfritt skogsbruk, genom bland annat blädning. Kanske blir det en annan arbetsform i framtiden men nu följer vi de politiska besluten och vår skogsvårdsplan, säger Johannesson.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons