Nu börjar det sista sommarlovet för rektorn

Hässleholm I Häglinge kyrka hade runt 500 personer samlats för skolavslutning på fredagen.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Sven-Åke Jeppson med sina lärarkollegor i Häglinge kyrka. Foto: Mattias Bolin
Sven-Åke Jeppson med sina lärarkollegor i Häglinge kyrka. Foto: Mattias Bolin

I Häglinge kyrka hade runt 500 personer samlats för skolavslutning på fredagen. En tradition som har varit omdebatterad den senaste tiden. Sven-Åke Jeppson, som fram tills nu varit rektor på Lejonskolan i Sösdala ser inga problem med att hålla skolavslutningen i kyrkan. – Nej jag anser inte att vi kränker någon genom att vara i kyrkan, säger Sven-Åke.

Barnen repar musikstycken innan föräldrarna kommer in i kyrkan. Sven-Åke Jeppsson stämmer instrument och styr det hela. Han har full kontroll:– Det gäller att kunna improvisera. Det är en av skolans främsta uppgifter, säger han.

Sven-Åke har jobbat på Lejonskolan i 36 år, men nu är det dags att gå i pension. Han tycker att det är vemodigt men också att det ska bli skönt.– Ja jag har projekt på gång. Jag har två hus att hålla efter och en segelbåt i Blekinge. Så det finns att göra, säger han. Att Sven-Åke Jeppsson kommer att bli saknad av sina lärarkollegor går inte att ta miste på. – Han har betytt mycket för Lejonskolan. Han är positiv och han lyssnar på alla, säger Ingrid jägerhed, textillärare.

Ingrid Jägerhed berättar också att Sven-Åke har använt sig mycket av musik i skolan. Han sjunger och spelar bland annat gitarr.Sven-Åke började att jobba som lärare på Lejonskolan. Sedan har han varit studierektor och de senaste åren har han varit rektor för skolan.– Jag kommer att sakna den goda andan som vi har här på skolan, säger Sven-Åke.

Han berättar att han genom åren haft en väldigt bra relation med både föräldrarna och barnen på skolan. De 36 åren Sven-Åke har jobbat på skolan har gått fort.– Jag har blivit inspirerad av barnen, säger Sven-Åke.

Innan skolavslutningen är över, framför lärarna på Lejonskolan en sång som handlar om Sven-Åke och hans tid på skolan. Han är märkbart rörd. Tina Hedin Ruhr, lärare på skolan, har liksom många andra svårt att hålla tårarna borta.– Sven-Åke har alltid sett till vad som är bäst för både barnen och personalen, Säger Tina Hedin Ruhr. Han har varit mån om att alla ska må bra.Håkan Andersson, som också är lärare på Lejonskolan kommer att sakna Sve-Åke.– Han har jobbat på ett sätt som andra rektorer inte har gjort, Säger Håkan Andersson. Vi kommer att sakna honom.

Håkan Andersson lyfter fram den gemenskap och omtanke Sven-Åke har stått för.Kyrkan töms på folk men Sven-Åke dröjer kvar en stund. Det är inte slut riktigt ännu. Först ska de äta tårta på Lejonskolan. Sedan börjar Sven-Åke Jeppsons allra sista sommarlov.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.